Vztah produkce mléka a teploty ve stáji u dospělých holštýnských dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114624" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114624 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah produkce mléka a teploty ve stáji u dospělých holštýnských dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Skupina 27 kusů dospělých dojnic (3. a další laktace) chovaných na ŠZP Žabčice, byla po celý měsíc červenec (07/2007) sledována s cílem kvantifikovat vztah teploty ve stáji a jejich mléčné užitkovosti. Dojnice byly krmeny shodnou krmnou dávkou a ustájenyve stejné sekci ve volné, boxové a stelivové stáji. Teplota ve stáji byla sledována v 15 minutových intervalech pomocí 6 čidel HOBO rozmístěných rovnoměrně ve stáji v kohoutkové výšce dojnic. Produkce mléka byla hodnocena na základě denní užitkovosti jednotlivých dojnic při dojení 2 x denně. Z výsledku získaných v průběhu sledování je zřejmý určitý negativní dopad vysokých teplot ve stáji na mléčnou užitkovost dojnic. Jako zlomová se jevila průměrná teplota ve stáji 21°C. Zvýšení této teploty na maximálních 30°C, vedlo ke snížení průměrné produkce mléka z 37 kg na 28 kg. Opětovný pokles teploty na 20°C vedl sice ke zvýšení užitkovosti, avšak pouze na 34 kg.
Název v anglickém jazyce
Relation between milk yield and temperature in the stable of adult holstein cows
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate relation between milk yield and temperature in the stable of adult Holstein cows. The group of 27 cows (on 3rd and higher lactation) kept on the school farm Žabčice, were observed during July 2007. The dairy cows were fed with the same feeding ration and they were in the same stable. The temperature in the stable were measured by six senzors (HOBO) in 15 minutes intervals. The sensors were placed in height at withers. It has been found the negative influence of hightemperatures on milk yield. The limited average temperature for breakpoint was 21°C in the stable. Increase of the temperature on 30°C in maximum led to reduction in average milk yield from 37 kg to 28 kg. Re-decline of temperature on 20°C caused increase the milk yield but only to 34 kg.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účast'ou pri prílezitosti 1. ročníka Vel'trhu VEDA - VZDELÁVANIE - PRAX a Europskeho týždňa vedy
ISBN
978-80-8069-959-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
161-164
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodarská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—