Vliv teploty ve stáji na produkci mléka holštýnských dojnic na 2. laktaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114801" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114801 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty ve stáji na produkci mléka holštýnských dojnic na 2. laktaci
Popis výsledku v původním jazyce
U skupiny 18 kusů dojnic na druhé laktaci byl po celý měsíc červenec 2007 sledován vliv teploty ve stáji na jejich mléčnou užitkovost. Dojnice byly krmeny shodnou krmnou dávkou a ustájeny ve stejné sekci ve volné, boxové a stelivové stáji na ŠZP Žabčice.Teplota ve stáji byla sledována neustále v 15 minutových intervalech pomocí 6 čidel HOBO rozmístěných rovnoměrně ve stáji v kohoutkové výšce dojnic. Produkce mléka byla hodnocena na základě denní užitkovosti jednotlivých dojnic při dojení 2x denně. Průměrná denní teplota ve stáji byla spočtena jako aritmetický průměr všech získaných hodnot od 00:00 do 23:45 v hodnocený den. Ze získaných výsledku v průběhu sledování je zřejmý obecný negativní dopad vysokých teplot ve stáji na mléčnou užitkovost dojnic.Jako zlomová se jevila průměrná teplota ve stáji 21°C. Zvýšení této teploty na maximálních 30°C, vedlo ke snížení průměrné produkce mléka z 34 kg na 27 kg. Opětovný pokles teploty ke 20°C vedl sice ke zvýšení užitkovosti, avšak pouze na 3
Název v anglickém jazyce
TEMPERATURE EFFECT IN THE STABLE ON MILK YIELD OF HOLSTEIN COWS ON 2nd LACTATION
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluace the temperature effect in the stable on milk yield of Holstein cows. The group of 18 cows (on 2nd lactation) kept on the school farm Žabčice, were observed during July 2007. The dairy cows were fed with the same feeding ration and they were in the same stable. The temperature in the stable were measured by six senzors (HOBO) in 15 minutes intervals. The sensors were placed in height at withers. It has been found the negative influence of high temperatures on milk yield. The limited average temperature for breakpoint was 21°C in the stable. Increase of the temperature on 30°C in maximum led to reduction in average milk yield from 34 kg to 27 kg. Re-decline of temperature on 20°C caused increase the milk yield but only to 31 kg.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet'07 Agro
ISBN
978-80-7375-119-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
62-62
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
MZLU v Brně
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—