Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv etylenu a kysličníku uhličitého na aktivitu alfa-amylázy v klíčících obilkách ječmene jarního a jakost sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00115444" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00115444 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv etylenu a kysličníku uhličitého na aktivitu alfa-amylázy v klíčících obilkách ječmene jarního a jakost sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůda Jersey poskytla slady s vyšší aktivitou alfa-amylázy než odrůda Tolar. Zjištění je v souladu s charakterem odrůd sladovnického ječmene a odpovídá tomu, že odrůda Jersey má vyšší hodnotu USJ a má celkově vyšší enzymatický potenciál. Nejnižší výtěžnost a nejvyšší aktivitu alfa-amylázy poskytly slady z variant s trvalým větráním (sorbent oxidu uhličitého i varianta s oběma sorbenty). Nejvyšší modifikaci měla opět odrůda Jersey v prostředí bez oxidu uhličitého, které zvyšuje současně i homogenitu klíčení ve var. při dlouhém máčení obilek. Obdobné poznatky byly získány i v pokusu se zvýšenou koncentrací exogenního etylenu. U Tolaru byla nejvyšší aktivita alfa-amylázy získána ve var.s dlouhým máčením v prostředí bez CO2, ale ani zvýšená koncentrace etylenu, a naopak ani jeho sorpce sledované sladovnické parametry jakosti výrazně neovlivnila. Vztah výtěžnosti sladování a aktivity alfa-amylázy byl nepřímo úměrný. Aktivita alfa-amylázy, modifikace a homogenita sladu byla statisticky význ

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of ethylene and CO2 on activity alfa-amylase and on malt quality

  • Popis výsledku anglicky

    Activity of alfa-amylase was highly significantly influenced by composition of intergrain gas and germination time; malt produced in the variant with a longer germination time showed a markedly higher content of alfa-amylase.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti

  • ISBN

  • ISSN

    1213-6670

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Místo konání akce

    Olomouc 9.-12.7.2007

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku