Vliv etylenu a kysličníku uhličitého na aktivitu alfa-amylázy v klíčících obilkách ječmene jarního a jakost sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00115444" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00115444 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv etylenu a kysličníku uhličitého na aktivitu alfa-amylázy v klíčících obilkách ječmene jarního a jakost sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůda Jersey poskytla slady s vyšší aktivitou alfa-amylázy než odrůda Tolar. Zjištění je v souladu s charakterem odrůd sladovnického ječmene a odpovídá tomu, že odrůda Jersey má vyšší hodnotu USJ a má celkově vyšší enzymatický potenciál. Nejnižší výtěžnost a nejvyšší aktivitu alfa-amylázy poskytly slady z variant s trvalým větráním (sorbent oxidu uhličitého i varianta s oběma sorbenty). Nejvyšší modifikaci měla opět odrůda Jersey v prostředí bez oxidu uhličitého, které zvyšuje současně i homogenitu klíčení ve var. při dlouhém máčení obilek. Obdobné poznatky byly získány i v pokusu se zvýšenou koncentrací exogenního etylenu. U Tolaru byla nejvyšší aktivita alfa-amylázy získána ve var.s dlouhým máčením v prostředí bez CO2, ale ani zvýšená koncentrace etylenu, a naopak ani jeho sorpce sledované sladovnické parametry jakosti výrazně neovlivnila. Vztah výtěžnosti sladování a aktivity alfa-amylázy byl nepřímo úměrný. Aktivita alfa-amylázy, modifikace a homogenita sladu byla statisticky význ
Název v anglickém jazyce
Effect of ethylene and CO2 on activity alfa-amylase and on malt quality
Popis výsledku anglicky
Activity of alfa-amylase was highly significantly influenced by composition of intergrain gas and germination time; malt produced in the variant with a longer germination time showed a markedly higher content of alfa-amylase.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
ISBN
—
ISSN
1213-6670
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
—
Místo vydání
Olomouc
Místo konání akce
Olomouc 9.-12.7.2007
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—