Studium potenciálních antibiotických vlastností rostlinných extraktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00116466" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00116466 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium potenciálních antibiotických vlastností rostlinných extraktů
Popis výsledku v původním jazyce
Krmivářský průmysl je v současné době charakterizován zvýšeným tlakem na bezpečnost potravin. Jedním z dílčích opatření je například eliminace potenciálně nebezpečných krmných aditiv, které však významnou měrou přispívají k zvýšení užitkovosti a efektivnosti živočišné výroby. Mezi aktuální výzkumné úkoly v této oblasti tedy patří hledání náhradních zdrojů stimulátorů růstu. Zkušenosti z humánního lékařství nabízí znalosti mnoha pozitivních účinků vybraných bylin. Používání antibiotik bylo kritizováno vcelé Evropě kvůli zvýšenému riziku výskytu patogenů rezistentních k léčivům užívaných současně ve veterinární i humánní medicíně. S omezováním použití nebo s úplným zákazem zkrmování antibiotických přípravků musí být objevovány alternativní způsoby, jakzlepšit a ochránit zdravotní stav hospodářských zvířat. Tato potenciální aditiva by měla také zajistit optimální užitkovost a dostupnost živin v krmivu. Rosen (1996) zahrnuje tyto potenciální látky pod název pronutrienty a do této skupiny
Název v anglickém jazyce
Study of potential anti-biotic chatacteristics of herbs extracts
Popis výsledku anglicky
Plant secondary products, especially essential oils and tanins, are nowadays good choice for alternative using as animal production improving instead of banned antibiotics. Lemon myrtle, teatree and thyme essential oil as well as grape seeds and mimosa tannins were tested to eliminate activity and growth of Clostridium perfringens strain 100. These patogen causing necrotic enteritis was chossen as representative of microorganism eliminated by antibiotic in last years. All of used aditives have eliminated the growth of C. p. culture during the in vitro experiment. The absolute elimination was ensured by approx. 0,1 % concentration of tannins or by 0,01 -- 0,03 % concentration of essential oils.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60118" target="_blank" >QG60118: Studium využití rostlinných přípravků ve výživě prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—