Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium potenciálních antibiotických vlastností rostlinných extraktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00116466" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00116466 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium potenciálních antibiotických vlastností rostlinných extraktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Krmivářský průmysl je v současné době charakterizován zvýšeným tlakem na bezpečnost potravin. Jedním z dílčích opatření je například eliminace potenciálně nebezpečných krmných aditiv, které však významnou měrou přispívají k zvýšení užitkovosti a efektivnosti živočišné výroby. Mezi aktuální výzkumné úkoly v této oblasti tedy patří hledání náhradních zdrojů stimulátorů růstu. Zkušenosti z humánního lékařství nabízí znalosti mnoha pozitivních účinků vybraných bylin. Používání antibiotik bylo kritizováno vcelé Evropě kvůli zvýšenému riziku výskytu patogenů rezistentních k léčivům užívaných současně ve veterinární i humánní medicíně. S omezováním použití nebo s úplným zákazem zkrmování antibiotických přípravků musí být objevovány alternativní způsoby, jakzlepšit a ochránit zdravotní stav hospodářských zvířat. Tato potenciální aditiva by měla také zajistit optimální užitkovost a dostupnost živin v krmivu. Rosen (1996) zahrnuje tyto potenciální látky pod název pronutrienty a do této skupiny

  • Název v anglickém jazyce

    Study of potential anti-biotic chatacteristics of herbs extracts

  • Popis výsledku anglicky

    Plant secondary products, especially essential oils and tanins, are nowadays good choice for alternative using as animal production improving instead of banned antibiotics. Lemon myrtle, teatree and thyme essential oil as well as grape seeds and mimosa tannins were tested to eliminate activity and growth of Clostridium perfringens strain 100. These patogen causing necrotic enteritis was chossen as representative of microorganism eliminated by antibiotic in last years. All of used aditives have eliminated the growth of C. p. culture during the in vitro experiment. The absolute elimination was ensured by approx. 0,1 % concentration of tannins or by 0,01 -- 0,03 % concentration of essential oils.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60118" target="_blank" >QG60118: Studium využití rostlinných přípravků ve výživě prasat.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku