Selektivní stanovení probiotických bakterií L. casei při výrobě Métských salámů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124584" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124584 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Selektivní stanovení probiotických bakterií L. casei při výrobě Métských salámů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo vyvinout kultivační mikrobiologickou metodu pro selektivní stanovení probiotické bakterie Lactobacillus casei 01 (Sacco, Itálie) ve fermentovaných masných výrobcích typu Métský salám a sledovat počty tohoto probiotika po celou dobutrvanlivosti výrobků (21 dní). Pro výrobu fermentovaných Métských salámů byla použita startovací kultura Pediococcus pentosaceus (1), probiotická kultura L. casei (2), a startovací kultura Pediococcus pentosaceus v kombinaci s probiotickou kulturou L. casei (3). Pro stanovení L. casei byla použita selektivní kultivační půda MRS-moxalactam, pro stanovení celkového počtu P. pentosaceus a L. casei byla použita kultivační půda MRS. Počet probiotických L. casei byl ve výrobcích 2 a 3 řádově 106/g a tento počet byl zachován po celou dobu fermentace a trvanlivosti výrobků. Počet startovacích a probiotických mikroorganismů (3) dosáhl hodnoty řádově 107/g a zůstal na této hodnotě po celou dobu fermentace a trvanlivosti výrobků.
Název v anglickém jazyce
Selective enumeration of probiotic L. casei in Mettwurst technology
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was evaluation of cultivation method for selective enumeration of probiotic bacteria Lactobacillus casei 01 (Sacco, Italy) in fermented sausages called Mettwurst. The other aim of this study was monitoring of amounts of this probiotic during the whole fermentation and ripening period (21 days). Three batches with different combination of starter and probiotic cultures were prepared, one consisted of Pediococcus pentosaceus (1), the second of probiotic L. casei and the last one of Pediococcus pentosaceus and probiotic L. casei (3). MRS-moxalactam was used for selective enumeration of probiotic L. casei, MRS was used for enumeration of both P. pentosaceus a L. casei. The counts of probiotic L. casei in Mettwursts were 104/g and stayed at this level during the whole ripening period (21 days). The counts of starter bacteria reached the level 107/g and stayed at this level during the whole fermentation period.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Holasová M., Fiedlerová V., Špicner J.
Místo vydání
VÚPP Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—