Vývoj pevnosti broskví během období sklizně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128439" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128439 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Development of the peach firmness during harvest period
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of the present study is to characterize the rheological properties of peaches according to the results of puncture test force/displacement curves. The measurements were carried out on the universal testing machine. The firmness of the peaches was measured on the equatorial side of the fruit. Four measurements were carried out on each fruit by varying the orientation at intervals by about 90°. The used approach computed six texture parameters from the curves, which were supposed to be representative of skin hardness, fruit deformation before skin rupture, flesh firmness and mechanical work needed to penetrate the fruit. The data were fitted by an exponential function. The correlation is not statistically significant. Its value only supportthe hypothesis about decrease of the skin strength and other values. Generally, there is a decreases with time from the harvest beginning but the scatter of the data is too high. The results show that used method enables to describe the
Název v anglickém jazyce
Development of the peach firmness during harvest period
Popis výsledku anglicky
The objective of the present study is to characterize the rheological properties of peaches according to the results of puncture test force/displacement curves. The measurements were carried out on the universal testing machine. The firmness of the peaches was measured on the equatorial side of the fruit. Four measurements were carried out on each fruit by varying the orientation at intervals by about 90°. The used approach computed six texture parameters from the curves, which were supposed to be representative of skin hardness, fruit deformation before skin rupture, flesh firmness and mechanical work needed to penetrate the fruit. The data were fitted by an exponential function. The correlation is not statistically significant. Its value only supportthe hypothesis about decrease of the skin strength and other values. Generally, there is a decreases with time from the harvest beginning but the scatter of the data is too high. The results show that used method enables to describe the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVI
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—