Monitoring of psychtrotrophic microorganisms in raw milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128582" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128582 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring of psychtrotrophic microorganisms in raw milk
Popis výsledku v původním jazyce
Koncentrace výroby v zemědělství a v potravinářském průmyslu způsobila, že cesta potraviny od prvovýrobce ke spotřebiteli se prodloužila. Suroviny i hotové potraviny je třeba dlouhodobě uchovávat. Aby nedocházelo k jejich znehodnocování, skladují se přinízkých teplotách, které zamezují působení běžné mezofilní mikroflóry. Během delší doby skladování se však může projevit přítomnost psychrotrofní mikroflóry, jejíž činnost na rozdíl od mezofilních bakterií není zastavena, ale pouze zpomalena. Tato mikroflóra způsobuje rozklad bílkovin a tuků a je příčinou nepříjemných pachů a vad chuti. Z uvedených důvodů se stále ve větší míře posuzuje požadavek zjišťovat při mikrobiologické kontrole surovin a hotových výrobků vedle celkového počtu mikroorganismů takéobsah psychrotrofních bakterií. Mikrobiální kontaminace syrového mléka má zásadní význam pro kvalitu mléka jako suroviny pro výrobu mléčných potravin a v této souvislosti je její redukce i jedním z faktorů ochrany zdraví konzumentů. Cílem
Název v anglickém jazyce
Monitoring of psychtrotrophic microorganisms in raw milk
Popis výsledku anglicky
The group of psychrotrophic microorganisms belongs to the microorganisms representing a risk for hygienic quality of raw milk. Some genus are considered to be significant producers of proteolytic and lipolytic enzymes. The aim of this work was the determination of total count of psychrotrophic microorganisms and total count of mesophilic bacteria in raw and pasteurized milk samples (n = 109) originated from 26 different suppliers from the area of North and Middle Moravia. The screening was performed from March 2007 to February 2008. Samples were cultivated by the plate method under standard conditions (6,5 °C/10 days for psychrotrophic bacteria; 30 °C/3 days for mesophilic bacteria). Total count of psychrotrophic bacteria and total count of mesophilicbacteria varied from 1,0 x 103 to 8,2 x 106 CFU/ml and from 3,2 x 103 to 8,3 x 106 CFU/ml, respectively. Total of 48,62 % and 48,62 % of samples exceeded the hygienic limit in raw milk for total count of mesophilic bacteria and total coun
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVI
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—