Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring of psychtrotrophic microorganisms in raw milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128582" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128582 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring of psychtrotrophic microorganisms in raw milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Koncentrace výroby v zemědělství a v potravinářském průmyslu způsobila, že cesta potraviny od prvovýrobce ke spotřebiteli se prodloužila. Suroviny i hotové potraviny je třeba dlouhodobě uchovávat. Aby nedocházelo k jejich znehodnocování, skladují se přinízkých teplotách, které zamezují působení běžné mezofilní mikroflóry. Během delší doby skladování se však může projevit přítomnost psychrotrofní mikroflóry, jejíž činnost na rozdíl od mezofilních bakterií není zastavena, ale pouze zpomalena. Tato mikroflóra způsobuje rozklad bílkovin a tuků a je příčinou nepříjemných pachů a vad chuti. Z uvedených důvodů se stále ve větší míře posuzuje požadavek zjišťovat při mikrobiologické kontrole surovin a hotových výrobků vedle celkového počtu mikroorganismů takéobsah psychrotrofních bakterií. Mikrobiální kontaminace syrového mléka má zásadní význam pro kvalitu mléka jako suroviny pro výrobu mléčných potravin a v této souvislosti je její redukce i jedním z faktorů ochrany zdraví konzumentů. Cílem

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of psychtrotrophic microorganisms in raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    The group of psychrotrophic microorganisms belongs to the microorganisms representing a risk for hygienic quality of raw milk. Some genus are considered to be significant producers of proteolytic and lipolytic enzymes. The aim of this work was the determination of total count of psychrotrophic microorganisms and total count of mesophilic bacteria in raw and pasteurized milk samples (n = 109) originated from 26 different suppliers from the area of North and Middle Moravia. The screening was performed from March 2007 to February 2008. Samples were cultivated by the plate method under standard conditions (6,5 °C/10 days for psychrotrophic bacteria; 30 °C/3 days for mesophilic bacteria). Total count of psychrotrophic bacteria and total count of mesophilicbacteria varied from 1,0 x 103 to 8,2 x 106 CFU/ml and from 3,2 x 103 to 8,3 x 106 CFU/ml, respectively. Total of 48,62 % and 48,62 % of samples exceeded the hygienic limit in raw milk for total count of mesophilic bacteria and total coun

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LVI

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus