Změny mikroflóry syrového kozího mléka v průběhu laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00157051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00157051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny mikroflóry syrového kozího mléka v průběhu laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek (HERIAN, 2008). Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Ve vzorcích mléka za dvou faremních chovů byly plotnovou metodou stanovovány celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kysání, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie a enterokoky. V mléce z faremních chovů byly zjištěny tyto průměrné hodnoty -- celkový počet mikroorganismů 1,8 x 105 resp. 1,1 x 106 KTJ/ml, bakterie mléčného kysání 1,0 x 103 resp. 1,9 x 103 KTJ/ml, koliformní bakterie 2,3 x 103 resp. 2,9 x 102 KTJ/ml, psychrotrofní mikroorganismy1,5 x 104 resp. 6,0 x 105 KTJ/ml a enterokoky 3,1 x 103 resp. 6,0 x 102 KTJ/ml.
Název v anglickém jazyce
Changes in microflora raw goat's milk during lactation
Popis výsledku anglicky
Goat's milk is similar to cow's milk in its basic composition. On average, goat's milk contains about 12,6 % dry matter (3,4 % protein, 3,8 % fat, 4, 3 % laktose and 0,8 % mineral matter) (HERIAN, 2008). Goat's milk is used for straight consumption and production of dairy products. The important qualitave factor of goat's milk is microbial contamination. Total counts of microoraganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychtotrophic microorganisms and enterococci have been checked in samples ofmilk (farms breeding I and II). Microbial analysis have been carried out by pour plate cultivation. On average, these counts of microorganisms have been checked - total counts of microoraganisms 1,8 x 105 resp. 1,1 x 106 CFU/ml, lactic acid bacteria 1,0x 103 resp. 1,9 x 103 CFU/ml, coliform bacteria 2,3 x 103 resp. 2,9 x 102 CFU/ml, psychtotrophic microorganisms 1,5 x 104 resp. 6,0 x 105 CFU/ml and enterococci 3,1 x 103 resp. 6,0 x 102 CFU/ml.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
119
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—