Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny mikroflóry syrového kozího mléka v průběhu laktace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00157051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00157051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny mikroflóry syrového kozího mléka v průběhu laktace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek (HERIAN, 2008). Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Ve vzorcích mléka za dvou faremních chovů byly plotnovou metodou stanovovány celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kysání, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie a enterokoky. V mléce z faremních chovů byly zjištěny tyto průměrné hodnoty -- celkový počet mikroorganismů 1,8 x 105 resp. 1,1 x 106 KTJ/ml, bakterie mléčného kysání 1,0 x 103 resp. 1,9 x 103 KTJ/ml, koliformní bakterie 2,3 x 103 resp. 2,9 x 102 KTJ/ml, psychrotrofní mikroorganismy1,5 x 104 resp. 6,0 x 105 KTJ/ml a enterokoky 3,1 x 103 resp. 6,0 x 102 KTJ/ml.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in microflora raw goat's milk during lactation

  • Popis výsledku anglicky

    Goat's milk is similar to cow's milk in its basic composition. On average, goat's milk contains about 12,6 % dry matter (3,4 % protein, 3,8 % fat, 4, 3 % laktose and 0,8 % mineral matter) (HERIAN, 2008). Goat's milk is used for straight consumption and production of dairy products. The important qualitave factor of goat's milk is microbial contamination. Total counts of microoraganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychtotrophic microorganisms and enterococci have been checked in samples ofmilk (farms breeding I and II). Microbial analysis have been carried out by pour plate cultivation. On average, these counts of microorganisms have been checked - total counts of microoraganisms 1,8 x 105 resp. 1,1 x 106 CFU/ml, lactic acid bacteria 1,0x 103 resp. 1,9 x 103 CFU/ml, coliform bacteria 2,3 x 103 resp. 2,9 x 102 CFU/ml, psychtotrophic microorganisms 1,5 x 104 resp. 6,0 x 105 CFU/ml and enterococci 3,1 x 103 resp. 6,0 x 102 CFU/ml.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    119

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus