Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikroflóra syrového kozího mléka - změny v počtech významných skupin mikroorganismů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00162240" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00162240 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/10:MDGOAT10

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikroflóra syrového kozího mléka - změny v počtech významných skupin mikroorganismů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chov koz je rozšířen nejen v chudých oblastech světa, kde sehrává existenční úlohu, ale i v oblastech rozvinutých. Nedá se měřit jen ekonomickými kritérii, ale má kromě vlivu na výživu lidí také velký dopad na ekologii prostředí, sociální strukturu venkova, tvorbu krajiny a agroturistiku [6]. Pastevního chovu koz lze mimo jiné využít jako alternativy pro šetrné hospodaření v krajině s ohledem na měnící se klima. Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek [6]. Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo stanovit významné skupiny mikroorganismů kontaminující syrové kozí mléko. Z výsledků analýz je patrné, že počty mikroorganismů ve vzorcích kozího mléka až na výjimky (CPM - v 9. měsíci, psychr

  • Název v anglickém jazyce

    The Microflora raw goat's milk -- changes in counts significant groups microorganisms

  • Popis výsledku anglicky

    Goat's milk is similar to cow's milk in its basic composition. On average, goat's milk contains about 12,6 % dry matter (3,4 % protein, 3,8 % fat, 4, 3 % laktose and 0,8 % mineral matter) (HERIAN, 2008). Goat's milk is used for straight consumption and production of dairy products. The important qualitave factor of goat's milk is microbial contamination. Total counts of microoraganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychtotrophic microorganisms and enterococci have been checked in samples ofmilk. Microbial analysis have been carried out by pour plate cultivation. On average, these counts of microorganisms have been checked - total counts of microoraganisms 1,1 x 106 CFU/ml, lactic acid bacteria 1,9 x 103 CFU/ml, coliform bacteria 2,9 x 102CFU/ml, psychtotrophic microorganisms 6,0 x 105 CFU/ml and enterococci 6,0 x 102 CFU/ml.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku