Mikroflóra syrového kozího mléka - změny v počtech významných skupin mikroorganismů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00162240" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00162240 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/10:MDGOAT10
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikroflóra syrového kozího mléka - změny v počtech významných skupin mikroorganismů
Popis výsledku v původním jazyce
Chov koz je rozšířen nejen v chudých oblastech světa, kde sehrává existenční úlohu, ale i v oblastech rozvinutých. Nedá se měřit jen ekonomickými kritérii, ale má kromě vlivu na výživu lidí také velký dopad na ekologii prostředí, sociální strukturu venkova, tvorbu krajiny a agroturistiku [6]. Pastevního chovu koz lze mimo jiné využít jako alternativy pro šetrné hospodaření v krajině s ohledem na měnící se klima. Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek [6]. Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo stanovit významné skupiny mikroorganismů kontaminující syrové kozí mléko. Z výsledků analýz je patrné, že počty mikroorganismů ve vzorcích kozího mléka až na výjimky (CPM - v 9. měsíci, psychr
Název v anglickém jazyce
The Microflora raw goat's milk -- changes in counts significant groups microorganisms
Popis výsledku anglicky
Goat's milk is similar to cow's milk in its basic composition. On average, goat's milk contains about 12,6 % dry matter (3,4 % protein, 3,8 % fat, 4, 3 % laktose and 0,8 % mineral matter) (HERIAN, 2008). Goat's milk is used for straight consumption and production of dairy products. The important qualitave factor of goat's milk is microbial contamination. Total counts of microoraganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychtotrophic microorganisms and enterococci have been checked in samples ofmilk. Microbial analysis have been carried out by pour plate cultivation. On average, these counts of microorganisms have been checked - total counts of microoraganisms 1,1 x 106 CFU/ml, lactic acid bacteria 1,9 x 103 CFU/ml, coliform bacteria 2,9 x 102CFU/ml, psychtotrophic microorganisms 6,0 x 105 CFU/ml and enterococci 6,0 x 102 CFU/ml.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—