Vliv zrání na texturní vlastnosti eidamských sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00136693" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00136693 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zrání na texturní vlastnosti eidamských sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byly hodnoceny sýrů eidamského typu o obsahu 30% a 45% tuku v sušině vyrobených dvěma mlékárnami (A, B) za použití dvou různých startovacích kultur YYa LL během šesti měsíců zrání. Byl porovnáván vliv zrání na texturu eidamu k určení optimální doby zrání. Čas hodnocení vzorků byl 26, 54, 89, 117, 146 a 180 dnů po výrobě. Textura sýrů byla analyzována kompresním testem za použití přístroje TIRA test 27025. Souhrnně výsledky potvrdily, že doba zrání měla výrazný vliv na reologické vlastnosti eidamských sýrů. Zlepšení textury souviselo se zvyšující se dobou zrání.
Název v anglickém jazyce
Influence of ripening of edam cheese to texture properties
Popis výsledku anglicky
In this study were evaluated the edam cheeses with fat content 30% and 45% w/w produced by two dairies (A, B) using two different starter cultures YY-88 and LL-50 during 6 months ripening. The effect of ripening was related to the texture of Edam, so asto determine the optimum ripening time. Sampling times were 26, 54, 89, 117, 146 and 180 days after production. Cheese texture was analysed by compression test which were done by using a Tira-test.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—