Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zrání na texturní vlastnosti eidamských sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00136693" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00136693 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zrání na texturní vlastnosti eidamských sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byly hodnoceny sýrů eidamského typu o obsahu 30% a 45% tuku v sušině vyrobených dvěma mlékárnami (A, B) za použití dvou různých startovacích kultur YYa LL během šesti měsíců zrání. Byl porovnáván vliv zrání na texturu eidamu k určení optimální doby zrání. Čas hodnocení vzorků byl 26, 54, 89, 117, 146 a 180 dnů po výrobě. Textura sýrů byla analyzována kompresním testem za použití přístroje TIRA test 27025. Souhrnně výsledky potvrdily, že doba zrání měla výrazný vliv na reologické vlastnosti eidamských sýrů. Zlepšení textury souviselo se zvyšující se dobou zrání.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of ripening of edam cheese to texture properties

  • Popis výsledku anglicky

    In this study were evaluated the edam cheeses with fat content 30% and 45% w/w produced by two dairies (A, B) using two different starter cultures YY-88 and LL-50 during 6 months ripening. The effect of ripening was related to the texture of Edam, so asto determine the optimum ripening time. Sampling times were 26, 54, 89, 117, 146 and 180 days after production. Cheese texture was analysed by compression test which were done by using a Tira-test.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus