Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty na dynamickou viskozitu černého piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00136888" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00136888 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty na dynamickou viskozitu černého piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocen a kvantifikován byl vliv teploty na dynamickou viskozitu černého piva. Dynamická viskozita byla sledována v širokém rozsahu teplot (2 -- 90 °C) a měřena digitálním rotačním viskozimetrem (s měřící geometrií soustředných válců). Viskozita se měnila od 1,01 do 3,91 mPas. Pomocí Arrheniova modelu byla experimentální data matematicky modelována a bylo dosaženo uspokojivé shody (R2 = 0,993). Popsán a hodnocen byl též vliv teplotního gradientu v prostoru mezi válci měřící komůrky.

  • Název v anglickém jazyce

    TEMPERATURE AS A FACTOR INFLUENCING DYNAMIC VISCOSITY OF DARK BEER

  • Popis výsledku anglicky

    Influence of temperature on dynamic viscosity of dark beer has been quantified. Dynamic viscosity has been monitored for different temperatures (2 - 90 °C) and measured by digital rotary viscometer (concentric cylinders geometry). The dynamic viscoity ranged from 1.01 to 3.91 mPas. Obtained data and dependence have been mathematically modelled using Arrhenius equation. Satisfactory agreement between experiment and mathematical model has been achieved (R2 = 0.993). Heat gradient in the gap of measuring cell have been described and evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Jakost a efektivnost produkce regionálních a malých pivovarů

  • ISBN

    978-80-7375-268-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku