Hen`s egg fluids viscosity changes as a function of storing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00138016" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00138016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Hen`s egg fluids viscosity changes as a function of storing
Popis výsledku v původním jazyce
Rheological properties of egg fluids in relation to different storing time and temperature were investigated. The eggs of two brown egg-laying breeds (Bar Plymouth Rock and Rhode Island Red) were stored for up to 2 months at constant temperatures rangingfrom 4 °C to 16 °C. The dynamic viscosity was measured by rotational viscometer as a function of shear rate. It was found that yolk samples exhibited shear-thinning (pseudoplastic) and thixotropic behavior. The shear-thinning behavior was fitted well into simple models (with satisfying correlation r2 > 0.98). For selected shearing rate, the viscosity was measured in dependence on shearing time. The time-dependant viscosity decreased rapidly with time and at lower share rates reached an equilibrium state. The time-dependant viscosity was also found to decrease with storage time
Název v anglickém jazyce
Hen`s egg fluids viscosity changes as a function of storing
Popis výsledku anglicky
Rheological properties of egg fluids in relation to different storing time and temperature were investigated. The eggs of two brown egg-laying breeds (Bar Plymouth Rock and Rhode Island Red) were stored for up to 2 months at constant temperatures rangingfrom 4 °C to 16 °C. The dynamic viscosity was measured by rotational viscometer as a function of shear rate. It was found that yolk samples exhibited shear-thinning (pseudoplastic) and thixotropic behavior. The shear-thinning behavior was fitted well into simple models (with satisfying correlation r2 > 0.98). For selected shearing rate, the viscosity was measured in dependence on shearing time. The time-dependant viscosity decreased rapidly with time and at lower share rates reached an equilibrium state. The time-dependant viscosity was also found to decrease with storage time
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—