Influence of storing time and temperature on the viscosity of an egg yolk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00145796" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00145796 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of storing time and temperature on the viscosity of an egg yolk
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of storing time and temperature on rheological behavior of egg yolk was investigated. The eggs of two brown egg-laying breeds (Bar Plymouth Rock and Rhode Island Red) were stored for 1, 2, 3, 4, and 8 weeks at constant temperatures: 4 °C, 8°C, 12 °C, and 16 °C. The apparent viscosity was measured by a rotational viscometer as a function of shear rate. It was found that yolk samples exhibited shear-thinning (pseudoplastic) behavior. The shear-thinning behavior was fitted well into Herschel--Bulkley model (with a satisfying correlation of R2 > 0.95). For the selected shearing rate, viscosity was measured in relation to shearing time. The time-dependant viscosity decreased rapidly with time and, at lower share rates, reached an equilibriumstate. The time-dependant viscosity was also found to decrease with storage time. The value of pH changed (increased) during storing. No clear dependence between pH value and viscosity was confirmed.
Název v anglickém jazyce
Influence of storing time and temperature on the viscosity of an egg yolk
Popis výsledku anglicky
The influence of storing time and temperature on rheological behavior of egg yolk was investigated. The eggs of two brown egg-laying breeds (Bar Plymouth Rock and Rhode Island Red) were stored for 1, 2, 3, 4, and 8 weeks at constant temperatures: 4 °C, 8°C, 12 °C, and 16 °C. The apparent viscosity was measured by a rotational viscometer as a function of shear rate. It was found that yolk samples exhibited shear-thinning (pseudoplastic) behavior. The shear-thinning behavior was fitted well into Herschel--Bulkley model (with a satisfying correlation of R2 > 0.95). For the selected shearing rate, viscosity was measured in relation to shearing time. The time-dependant viscosity decreased rapidly with time and, at lower share rates, reached an equilibriumstate. The time-dependant viscosity was also found to decrease with storage time. The value of pH changed (increased) during storing. No clear dependence between pH value and viscosity was confirmed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—