Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143656" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143656 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanýmiplodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem "ekologičnosti" daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizi

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of quality and safety of organic and conventional foods

  • Popis výsledku anglicky

    The results of the studies comparing quality and safety of organic and conventional foods are ambiguous and often contradictory. An exception is higher content of ascorbic acid in some organic products in comparison with the corresponding conventional ones. Some studies suggest nutritionally more favourable fatty acid composition of the organic dairy products, which, however, is not a consequence of the organic farming but of the diet composition. Many organic products are more often contaminated by mycotoxins as compared to the conventional products. Lower occurrence of the pesticide residues in organic foods is irrelevant from the viewpoint of the health effect because an intake of these substances in conventional foods is less than 1 % of the acceptable daily intake. Absolute differences between organic and conventional foods in the markers of the nutritive value and safety are so small in most cases, that their impact on human health is undetectable; an exception is lower eczema ri

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    103

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus