Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143656" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143656 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanýmiplodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem "ekologičnosti" daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizi
Název v anglickém jazyce
Comparison of quality and safety of organic and conventional foods
Popis výsledku anglicky
The results of the studies comparing quality and safety of organic and conventional foods are ambiguous and often contradictory. An exception is higher content of ascorbic acid in some organic products in comparison with the corresponding conventional ones. Some studies suggest nutritionally more favourable fatty acid composition of the organic dairy products, which, however, is not a consequence of the organic farming but of the diet composition. Many organic products are more often contaminated by mycotoxins as compared to the conventional products. Lower occurrence of the pesticide residues in organic foods is irrelevant from the viewpoint of the health effect because an intake of these substances in conventional foods is less than 1 % of the acceptable daily intake. Absolute differences between organic and conventional foods in the markers of the nutritive value and safety are so small in most cases, that their impact on human health is undetectable; an exception is lower eczema ri
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
103
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—