Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002828" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002828 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo analyzovat obvyklou dietu obyvatel České republiky z hlediska obsahu polynenasycených ?3 mastných kyselin, vzhledem k jejich významu pro lidské zdraví. Byla sledována koncentrace 37 individuálních mastných kyselin (FA), mezi nimi i kyseliny ? linolenové (ALA) eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Analýza byla provedena v rámci programu monitoringu dietární expozice organizovaném Státním zdravotním ústavem v Brně. K interpretaci výsledku studia ?3 mastných kyselin byl použit návrh doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Přívod ALA nebyl v rámci této dílčí studie samostatně hodnocen, protože vyžaduje celkové hodnocení přívodu energie, což je mimo rámec cílů této studie. Přívod EPA a DHA byl porovnán s navrženým doporučením EFSA. Sumární přívod těchto významných FA byl zjištěn v množství 194 mg pro osobu s tělesnou hmotností 60 kg a den. To je 77,4% návrhu doporučení EFSA. Výsledky podporují závěry, že populace ČR má v dietě dlouhodobě nedos

  • Název v anglickém jazyce

    The estimate of ?3 fatty acids usual intake from the czech diet

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to analyze the usual diet of the Czech population in terms of content of ?3 polyunsaturated fatty acids, given their importance for human health. Concentration was monitored for 37 individual fatty acids (FA), including ? - linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). The analysis was carried out under the monitoring program of dietary exposure organized by the National Institute of Public Health in Brno. Interpretation of study results for ?3 fatty acids has been done according to the draft of recommendation published by the European Food Safety Authority (EFSA). ALA intake was not evaluated within this study because it requires an overall assessment of energy intake which is outside of objectives of this study. Intake of EPA and DHA were compared with recommendations proposed by EFSA. Summary intake these important FA was found in amount of 194 mg for a person weighing 60 kg per day. This is 77.4% of EFSA recommendations. The

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-384-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku