Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002828" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002828 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo analyzovat obvyklou dietu obyvatel České republiky z hlediska obsahu polynenasycených ?3 mastných kyselin, vzhledem k jejich významu pro lidské zdraví. Byla sledována koncentrace 37 individuálních mastných kyselin (FA), mezi nimi i kyseliny ? linolenové (ALA) eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Analýza byla provedena v rámci programu monitoringu dietární expozice organizovaném Státním zdravotním ústavem v Brně. K interpretaci výsledku studia ?3 mastných kyselin byl použit návrh doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Přívod ALA nebyl v rámci této dílčí studie samostatně hodnocen, protože vyžaduje celkové hodnocení přívodu energie, což je mimo rámec cílů této studie. Přívod EPA a DHA byl porovnán s navrženým doporučením EFSA. Sumární přívod těchto významných FA byl zjištěn v množství 194 mg pro osobu s tělesnou hmotností 60 kg a den. To je 77,4% návrhu doporučení EFSA. Výsledky podporují závěry, že populace ČR má v dietě dlouhodobě nedos
Název v anglickém jazyce
The estimate of ?3 fatty acids usual intake from the czech diet
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to analyze the usual diet of the Czech population in terms of content of ?3 polyunsaturated fatty acids, given their importance for human health. Concentration was monitored for 37 individual fatty acids (FA), including ? - linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). The analysis was carried out under the monitoring program of dietary exposure organized by the National Institute of Public Health in Brno. Interpretation of study results for ?3 fatty acids has been done according to the draft of recommendation published by the European Food Safety Authority (EFSA). ALA intake was not evaluated within this study because it requires an overall assessment of energy intake which is outside of objectives of this study. Intake of EPA and DHA were compared with recommendations proposed by EFSA. Summary intake these important FA was found in amount of 194 mg for a person weighing 60 kg per day. This is 77.4% of EFSA recommendations. The
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—