Využití probiotické kultury Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb-12 při výrobě fermentovaných masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00149878" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00149878 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití probiotické kultury Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb-12 při výrobě fermentovaných masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo prokázáno, že buňky probiotického kmene Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb 12 jsou schopny přežívat v prostředí Métských salámů po celou dobu jejich použitelnosti (21 dnů) při skladování při 6,0 °C, a to v počtech nad minimální požadovanou hodnotou 106 KTJ/g výrobku, ne však v kombinaci se startovací kulturou P. pentosaceus AS-3/100. Senzorická jakost výrobků s probiotickou kulturou byla hodnocena v porovnání s tradičními výrobky jako senzoricky méně přijatelná, zejména v deskriptoru příjemnosti vůně a příjemnosti a intenzity chuti. Negativní vliv přídavku probiotického kmene do Métských salámů však nebyl statisticky prokázán.
Název v anglickém jazyce
Application strain Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb-12 in production of fermented meat products
Popis výsledku anglicky
In this work, probiotic strain Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb-12 (Sacco, Italy) were tested to be used for the manufacture of Mettwurst sausages. The aim was the evaluation of sensory quality of Meetwurst sausages. The other aim was to reach health benefit criterion, numbers of single probiotic cells at minimal 106 cfu/g for the whole storage and expiration period of a product. All together, three types of products were made according to the traditional recepture: (1) addition of probiotic cells of Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb-12, (2) addition of traditional starter culture Pediococcus pentosaceus AS-3/100 (control batch) and (3) combination of probiotic cells Bifidobacterium animalis spp. lactis Bb-12 and starter culture Pediococcus pentosaceus AS-3/100. In all sausages, numbers of single probiotic cells, numbers of LAB and pH profiles during the whole expiration period of products (21 days) were monitored. The samples were storaged at 6,0 °C. In all products,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. vedecká konferencia Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve
ISBN
978-80-552-0317-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
SPU v Nitre a spolupráci s Ministerstvom polnohospodárstva
Místo vydání
Vydavatelstvo SPU v Nitre
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—