Změny dojivosti a základních parametrů organického ovčího mléka u trojplemenných kříženek s převažujícím podílem plemene Lacaune v závislosti na stadiu laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00150316" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00150316 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny dojivosti a základních parametrů organického ovčího mléka u trojplemenných kříženek s převažujícím podílem plemene Lacaune v závislosti na stadiu laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnocení vlivu fáze laktace na dojivost a chemické složení organického ovčího mléka. sledování bylo prováděno na ekologické farmě dojných ovcí, kříženek plemen lacaune, východofríská ovce a zušlechtěná valaška. Odběry mléka byly uskutečněny pětkrát v průběhu laktace. Byl prokázán statisticky vysoce průkazný rozdíl v obsahu základních komponent organického ovčího mléka v závislosti na stádiu laktace a rovněž vysoce průkazný vliv fáze laktace na dojivost. Byla zjištěna průměrná denní dojivost 0,67 l, organické ovčí mléko obsahovalo v průměru 18,04 % sušiny, 6,61 % tuku, 6,05 % bílkovin, 4,45 % kaseinu a 4,67 % laktózy.
Název v anglickém jazyce
Changes in Milk Yield and Basic Parameters of Sheep Milk in Crossbreeds with Dominant Share of Lacaune Breed Depending on The Stage Lactation
Popis výsledku anglicky
The main aim of the study was the evaluation of the effect of the stage of lactation on milk yield and chemical composition (total solids (TS), fat (F), protein (P), caseine (C) and lactose (L)) of organic sheep milk. The study was carried out on organicsheep farm where were reared the crossbreeds (n = 79) of Lacaune, East Friesian and Improwed Wallachian breeds. The milk recordings and samplings were carried out five times during the whole lactation. The stage of lactation had a highly significant effect on milk yield and contents of all milk components under study. The average daily milk yield was 0.67 l whilst the average contents of TS, F, P, C and L were 18.04%, 6.61%, 6.05%, 4.45% and 4.67%. The contents of TS gradually grew during lactation, whereas the contents of L radually decreased. The contents of F, P and C were slightly variable during lactation, however in the end of lactation were found the tendency of growing of contents of F, P and C. The daily milk yield was relativ
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91271" target="_blank" >QH91271: Tvorba šlechtitelských programů pro dojné ovce s důrazem na morfologické a funkční vlastnosti vemen.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet '09 Agro
ISBN
978-80-7375-352-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—