Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny dojivosti a základních parametrů organického ovčího mléka u trojplemenných kříženek s převažujícím podílem plemene Lacaune v závislosti na stadiu laktace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00150316" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00150316 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny dojivosti a základních parametrů organického ovčího mléka u trojplemenných kříženek s převažujícím podílem plemene Lacaune v závislosti na stadiu laktace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zhodnocení vlivu fáze laktace na dojivost a chemické složení organického ovčího mléka. sledování bylo prováděno na ekologické farmě dojných ovcí, kříženek plemen lacaune, východofríská ovce a zušlechtěná valaška. Odběry mléka byly uskutečněny pětkrát v průběhu laktace. Byl prokázán statisticky vysoce průkazný rozdíl v obsahu základních komponent organického ovčího mléka v závislosti na stádiu laktace a rovněž vysoce průkazný vliv fáze laktace na dojivost. Byla zjištěna průměrná denní dojivost 0,67 l, organické ovčí mléko obsahovalo v průměru 18,04 % sušiny, 6,61 % tuku, 6,05 % bílkovin, 4,45 % kaseinu a 4,67 % laktózy.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in Milk Yield and Basic Parameters of Sheep Milk in Crossbreeds with Dominant Share of Lacaune Breed Depending on The Stage Lactation

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the study was the evaluation of the effect of the stage of lactation on milk yield and chemical composition (total solids (TS), fat (F), protein (P), caseine (C) and lactose (L)) of organic sheep milk. The study was carried out on organicsheep farm where were reared the crossbreeds (n = 79) of Lacaune, East Friesian and Improwed Wallachian breeds. The milk recordings and samplings were carried out five times during the whole lactation. The stage of lactation had a highly significant effect on milk yield and contents of all milk components under study. The average daily milk yield was 0.67 l whilst the average contents of TS, F, P, C and L were 18.04%, 6.61%, 6.05%, 4.45% and 4.67%. The contents of TS gradually grew during lactation, whereas the contents of L radually decreased. The contents of F, P and C were slightly variable during lactation, however in the end of lactation were found the tendency of growing of contents of F, P and C. The daily milk yield was relativ

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91271" target="_blank" >QH91271: Tvorba šlechtitelských programů pro dojné ovce s důrazem na morfologické a funkční vlastnosti vemen.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet '09 Agro

  • ISBN

    978-80-7375-352-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    MZLU v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku