Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioactive phenols from algae and their food products: application of accelerated- solvent and solid-phase extraction techniques

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00136091" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00136091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioactive phenols from algae and their food products: application of accelerated- solvent and solid-phase extraction techniques

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A new extraction technique based on the off line combination of pressurized liquid with solid phase extraction (PLE SPE) is described. The method was used for the extraction of bioactive phenolic acids (protocatechuic, p hydroxybenzoic, 2,3 dihydroxybenzoic, chlorogenic, vanillic, caffeic, p coumaric, salicylic acid), cinnamic acid and hydroxybenzaldehydes (p-hydroxybenzaldehyde, 3,4 dihydroxybenzaldehyde, vanillin) from in vitro culture of two freshwater algae (Anabaena doliolum and Spongiochloris spongiosa) and from food products of marine macroalgae Porphyra tenera (nori) and Undaria pinnatifida (wakame). For the identification and quantification of the compounds the molecular ions [M H] and specific fragments were analyzed by quadrupole mass spectrometry analyzer connected on-line with a reversed phase HPLC system. Our analysis showed that the freshwater algae and marine algal products contained submicrogram or microgram level of above mentioned phenols per gram of lyophilized samp

  • Název v anglickém jazyce

    Bioactive phenols from algae and their food products: application of accelerated- solvent and solid-phase extraction techniques

  • Popis výsledku anglicky

    A new extraction technique based on the off line combination of pressurized liquid with solid phase extraction (PLE SPE) is described. The method was used for the extraction of bioactive phenolic acids (protocatechuic, p hydroxybenzoic, 2,3 dihydroxybenzoic, chlorogenic, vanillic, caffeic, p coumaric, salicylic acid), cinnamic acid and hydroxybenzaldehydes (p-hydroxybenzaldehyde, 3,4 dihydroxybenzaldehyde, vanillin) from in vitro culture of two freshwater algae (Anabaena doliolum and Spongiochloris spongiosa) and from food products of marine macroalgae Porphyra tenera (nori) and Undaria pinnatifida (wakame). For the identification and quantification of the compounds the molecular ions [M H] and specific fragments were analyzed by quadrupole mass spectrometry analyzer connected on-line with a reversed phase HPLC system. Our analysis showed that the freshwater algae and marine algal products contained submicrogram or microgram level of above mentioned phenols per gram of lyophilized samp

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F07%2F0338" target="_blank" >GA525/07/0338: Isoflavony v řasách a sinicích</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis

  • ISSN

    0731-7085

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus