Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00156020" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00156020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy, nízkomolekulární bazické dusíkaté látky, které mají v organismu člověka významné fyziologické funkce. V nadlimitních množstvích však negativně ovlivňují lidské zdraví ajejich větší množství je tedy v potravinách nežádoucí. Obsah biogenních aminů v potravinách ovlivňuje řada faktorů (kvalita výchozí suroviny, hygiena při výrobě, přítomné mikroorganismy, doba a teplota zrání či skladování). Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu vybraných kmenů laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou. Metoda testování dekarboxylasové aktivity byla založena na barevné reakci vzniklého aminu s barevným indikátorem. K testování byla použita tekutá živná půda s přídavkem argininu nebo lysinu, ornithinu, histidinu, phenylalaninu, tyrosinu či tryptofanu. Inkubace probíhala za anaerobních podmínek při 37, 30 a 25 °C. Hodnocení probíhalo 10 dní po 24 hodinách. U některých

  • Název v anglickém jazyce

    Decarboxylase activity of lactobacilli isolated of semihard or hard cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines, i.e. nitrogenous low-molecular organic bases are important in low concentration for physiological processes in all live organisms. However, they may have toxicological effects in humans when consumed in food in high amounts. Biogenic amines are formed mainly by decarboxylation of amino acids by decarboxylases either of microbial or food origin. The purpose of our experiments was to determine decarboxylase activity (DA) of microorganisms isolated of cheeses. DA was assessed using three grades of color intensity of nutrient media in which microorganisms were cultivated in presence of amino acids (arginine, lysine, ornithine, phenylalnine, histidine, tyrosine, tryptophane). This method was then used for evaluation of decarboxylation activity of selected microorganisms isolated from cheeses. Most of bacteria tested showed significant activity of decarboxylases which was regulated by temperature and influenced by duration of cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-384-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku