Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00156020" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00156020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekarboxylasová aktivita laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou
Popis výsledku v původním jazyce
Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy, nízkomolekulární bazické dusíkaté látky, které mají v organismu člověka významné fyziologické funkce. V nadlimitních množstvích však negativně ovlivňují lidské zdraví ajejich větší množství je tedy v potravinách nežádoucí. Obsah biogenních aminů v potravinách ovlivňuje řada faktorů (kvalita výchozí suroviny, hygiena při výrobě, přítomné mikroorganismy, doba a teplota zrání či skladování). Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu vybraných kmenů laktobacilů izolovaných ze sýrů s nízko- nebo vysokodohřívanou sýřeninou. Metoda testování dekarboxylasové aktivity byla založena na barevné reakci vzniklého aminu s barevným indikátorem. K testování byla použita tekutá živná půda s přídavkem argininu nebo lysinu, ornithinu, histidinu, phenylalaninu, tyrosinu či tryptofanu. Inkubace probíhala za anaerobních podmínek při 37, 30 a 25 °C. Hodnocení probíhalo 10 dní po 24 hodinách. U některých
Název v anglickém jazyce
Decarboxylase activity of lactobacilli isolated of semihard or hard cheeses
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines, i.e. nitrogenous low-molecular organic bases are important in low concentration for physiological processes in all live organisms. However, they may have toxicological effects in humans when consumed in food in high amounts. Biogenic amines are formed mainly by decarboxylation of amino acids by decarboxylases either of microbial or food origin. The purpose of our experiments was to determine decarboxylase activity (DA) of microorganisms isolated of cheeses. DA was assessed using three grades of color intensity of nutrient media in which microorganisms were cultivated in presence of amino acids (arginine, lysine, ornithine, phenylalnine, histidine, tyrosine, tryptophane). This method was then used for evaluation of decarboxylation activity of selected microorganisms isolated from cheeses. Most of bacteria tested showed significant activity of decarboxylases which was regulated by temperature and influenced by duration of cultivation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—