Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekarboxylasová aktivita Bacillus licheniformis a její ovlivnění teplotou a dobou kultivace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169200" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169200 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26788462:_____/11:#0000578 RIV/49608851:_____/11:#0000531

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekarboxylasová aktivita Bacillus licheniformis a její ovlivnění teplotou a dobou kultivace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy. Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté báze významné v nízkých koncentracích pro fyziologické procesy ve všech živých organismech. V nadlimitních koncentracích však mohou mít na lidský organismus negativní vliv. Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu Bacillus licheniformis izolovaného ze vzorků mléka. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Testovány byly tyto aminokyseliny: arginin, lysin, ornithin, phenylalanin, histidin, tyrosin a tryptofan při teplotách 6, 25, 30 a 37 °C. Inkubace mikroorganismů probíhala po dobu 10 dnů, přičemž každý den byly vizuálně zjišťovány výsledky jejich dekarboxylasové aktivity pomocíbarevné reakce. Všechny testované mikroorganismy vykázaly pozitivní dekarboxylasovou aktivitu s tyrosinem, která byla regulována teplotou a ovlivněna dobou kultivace.

  • Název v anglickém jazyce

    Decarboxylase activity of Bacillus licheniformis and her influenced by temperature and duration of cultivation.

  • Popis výsledku anglicky

    The activity of decarboxylase with amino-acids leads to the formation of biogenic amines. Biogenic amines, i.e. nitrogenous low-molecular organic bases are important in low concentration for physiological processes in all live organisms. However, they may have toxicological effects on humans when consumed in food in high amounts. The purpose of our experiments was to determine decarboxylase activity (DA) of Bacillus licheniformis isolated from milk. Microorganisms were inoculated in test-tubes with diagnostic medium. Tested amino-acids were arginine, lysine, ornithine, phenylalnine, histidine, tyrosine, tryptophane at the temperature of 6, 25, 30 a 37 °C. Incubation of microorganisms was carried out of 10 days and each day the results of the decarboxylase activity were visually detected using the color reaction. All of tested microorganisms showed significant activity of decarboxylase with tyrosine which was regulated by temperature and influenced by duration of cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    124

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus