Dekarboxylasová aktivita Bacillus licheniformis a její ovlivnění teplotou a dobou kultivace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169200" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169200 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/11:#0000578 RIV/49608851:_____/11:#0000531
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekarboxylasová aktivita Bacillus licheniformis a její ovlivnění teplotou a dobou kultivace
Popis výsledku v původním jazyce
Působením bakteriálních dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy. Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté báze významné v nízkých koncentracích pro fyziologické procesy ve všech živých organismech. V nadlimitních koncentracích však mohou mít na lidský organismus negativní vliv. Cílem práce bylo charakterizovat dekarboxylasovou aktivitu Bacillus licheniformis izolovaného ze vzorků mléka. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Testovány byly tyto aminokyseliny: arginin, lysin, ornithin, phenylalanin, histidin, tyrosin a tryptofan při teplotách 6, 25, 30 a 37 °C. Inkubace mikroorganismů probíhala po dobu 10 dnů, přičemž každý den byly vizuálně zjišťovány výsledky jejich dekarboxylasové aktivity pomocíbarevné reakce. Všechny testované mikroorganismy vykázaly pozitivní dekarboxylasovou aktivitu s tyrosinem, která byla regulována teplotou a ovlivněna dobou kultivace.
Název v anglickém jazyce
Decarboxylase activity of Bacillus licheniformis and her influenced by temperature and duration of cultivation.
Popis výsledku anglicky
The activity of decarboxylase with amino-acids leads to the formation of biogenic amines. Biogenic amines, i.e. nitrogenous low-molecular organic bases are important in low concentration for physiological processes in all live organisms. However, they may have toxicological effects on humans when consumed in food in high amounts. The purpose of our experiments was to determine decarboxylase activity (DA) of Bacillus licheniformis isolated from milk. Microorganisms were inoculated in test-tubes with diagnostic medium. Tested amino-acids were arginine, lysine, ornithine, phenylalnine, histidine, tyrosine, tryptophane at the temperature of 6, 25, 30 a 37 °C. Incubation of microorganisms was carried out of 10 days and each day the results of the decarboxylase activity were visually detected using the color reaction. All of tested microorganisms showed significant activity of decarboxylase with tyrosine which was regulated by temperature and influenced by duration of cultivation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
124
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—