Dekarboxylasová aktivita bakterií kontaminujících mléko a mléčné výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00184895" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00184895 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekarboxylasová aktivita bakterií kontaminujících mléko a mléčné výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Článek přehledným způsobem shrnuje dosažené poznatky týkající se testování dekarboxylasové aktivity vybraných mikroorganismů.Testované mikroorganismy patří mezi významné producenty biogenních aminů. Teplota prostředí významně ovlivňuje enzymatickou aktivitu mikroorganismů a tím samozřejmě i vznik biogenních aminů. Obecně platí, že produkce biogenních aminů je úměrná teplotě a době skladování. Nejvyšší dekarboxylasové aktivity bylo dosaženo při 30 a 37 °C. Naopak při 6 °C nebyla dekarboxylasová aktivitaprokázána. S ohledem na možnou produkci biogenních aminů lze tedy tuto teplotu považovat za vyhovující pro uchovávání mléka a mléčných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Decarboxylase activity of bacteria contaminating milk and milk products
Popis výsledku anglicky
Article transparently summarized achieved information about testing decarboxylase activity of selected microorganisms. The tested microorganisms are among the major producers of biogenic amines. Ambient temperature significantly affects the enzymatic activity of microorganisms and of course the formation of biogenic amines. Generally, the production of biogenic amines is proportional to the temperature and time of storage. Highest decarboxylase activity was reached at 30 and 37 ° C. On the contrary, at6 ° C decarboxylase activity was detected. With regard to the possible production of biogenic amines can thus be considered as the temperature suitable for the storage of milk and dairy products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Den s mlékem na MENDELU
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
10-21
Název nakladatele
Ústav technologie potravin Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—