Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekarboxylasová aktivita bakterií kontaminujících mléko a mléčné výrobky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00192333" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00192333 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekarboxylasová aktivita bakterií kontaminujících mléko a mléčné výrobky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek přehledným způsobem shrnuje dosažené poznatky týkající se testování dekarboxylasové aktivity vybraných mikroorganismů.Testované mikroorganismy patří mezi významné producenty biogenních aminů. Teplota prostředí významně ovlivňuje enzymatickou aktivitu mikroorganismů a tím samozřejmě i vznik biogenních aminů. Obecně platí, že produkce biogenních aminů je úměrná teplotě a době skladování. Nejvyšší dekarboxylasové aktivity bylo dosaženo při 30 a 37 °C. Naopak při 6 °C nebyla dekarboxylasová aktivitaprokázána. S ohledem na možnou produkci biogenních aminů lze tedy tuto teplotu považovat za vyhovující pro uchovávání mléka a mléčných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Decarboxylase activity of bacteria contaminating milk and milk products

  • Popis výsledku anglicky

    Article transparently summarized achieved information about testing decarboxylase activity of selected microorganisms. The tested microorganisms are among the major producers of biogenic amines. Ambient temperature significantly affects the enzymatic activity of microorganisms and of course the formation of biogenic amines. Generally, the production of biogenic amines is proportional to the temperature and time of storage. Highest decarboxylase activity was reached at 30 and 37 ° C. On the contrary, at6 ° C decarboxylase activity was detected. With regard to the possible production of biogenic amines can thus be considered as the temperature suitable for the storage of milk and dairy products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.

  • ISBN

    978-80-7375-613-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    90-99

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    17. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku