Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Testování dekarboxylasové aktivity Escherichia coli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00198548" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00198548 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Testování dekarboxylasové aktivity Escherichia coli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Působením dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy. Mezi bakterie, které se mohou vyskytnout v mléce a mléčných výrobcích, mohou produkovat dekarboxylasy a podílet se tak na jejich vzniku, patří také Escherichia coli. Cílem práce bylocharakterizovat dekarboxylasovou aktivitu u Escherichia coli izolované ze vzorků mléka. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Testovány byly tyto aminokyseliny: arginin, lysin, ornithin, phenylalanin, histidin, tyrosin a tryptofan při teplotách 30 a 37 °C. Inkubace mikroorganismů probíhala po dobu 10 dnů, přičemž každý den byly vizuálně zjišťovány výsledky jejich dekarboxylasové aktivity pomocí barevné reakce. Testované mikroorganismy vykázaly pozitivní dekarboxylasovou aktivitu s argininem, ornithinem, phenylalaninem, histidinem, tyrosinem a tryptofanem. Enzymové reakce byly ovlivněny teplotou a dobou kultivace.

  • Název v anglickém jazyce

    Testing the decarboxylase activity of Escherichia coli

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines, i.e. nitrogenous low-molecular organic bases are important in low concentration for physiological processes in all live organisms. However, they may have toxicological effects in humans when consumed in food in high amounts. Biogenic amines are formed mainly by decarboxylation of amino acids by decarboxylases either of microbial or food origin. The purpose of our experiments was to determine decarboxylase activity (DA) of Escherichia coli isolated from milk and cheeses. DA was assessedusing three grades of color intensity of nutrient media in which microorganisms were cultivated in presence of amino acids (arginine, lysine, ornithine, phenylalnine, histidine, tyrosine, tryptophane). This method was then used for evaluation of decarboxylation activity of E. coli isolated from milk and cheeses. Most of bacteria tested showed significant activity of decarboxylases which was regulated by temperature and influenced by duration of cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    160-164

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    VŠCHT Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku