Testování dekarboxylasové aktivity Escherichia coli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00198548" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00198548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testování dekarboxylasové aktivity Escherichia coli
Popis výsledku v původním jazyce
Působením dekarboxylas na volné aminokyseliny vznikají biogenní aminy. Mezi bakterie, které se mohou vyskytnout v mléce a mléčných výrobcích, mohou produkovat dekarboxylasy a podílet se tak na jejich vzniku, patří také Escherichia coli. Cílem práce bylocharakterizovat dekarboxylasovou aktivitu u Escherichia coli izolované ze vzorků mléka. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Testovány byly tyto aminokyseliny: arginin, lysin, ornithin, phenylalanin, histidin, tyrosin a tryptofan při teplotách 30 a 37 °C. Inkubace mikroorganismů probíhala po dobu 10 dnů, přičemž každý den byly vizuálně zjišťovány výsledky jejich dekarboxylasové aktivity pomocí barevné reakce. Testované mikroorganismy vykázaly pozitivní dekarboxylasovou aktivitu s argininem, ornithinem, phenylalaninem, histidinem, tyrosinem a tryptofanem. Enzymové reakce byly ovlivněny teplotou a dobou kultivace.
Název v anglickém jazyce
Testing the decarboxylase activity of Escherichia coli
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines, i.e. nitrogenous low-molecular organic bases are important in low concentration for physiological processes in all live organisms. However, they may have toxicological effects in humans when consumed in food in high amounts. Biogenic amines are formed mainly by decarboxylation of amino acids by decarboxylases either of microbial or food origin. The purpose of our experiments was to determine decarboxylase activity (DA) of Escherichia coli isolated from milk and cheeses. DA was assessedusing three grades of color intensity of nutrient media in which microorganisms were cultivated in presence of amino acids (arginine, lysine, ornithine, phenylalnine, histidine, tyrosine, tryptophane). This method was then used for evaluation of decarboxylation activity of E. coli isolated from milk and cheeses. Most of bacteria tested showed significant activity of decarboxylases which was regulated by temperature and influenced by duration of cultivation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
160-164
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
VŠCHT Praha
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—