Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164526" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164526 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chmel je důležitou surovinou při výrobě piva a uvádí se, že obsahuje od 0,5 do 3,0 % silic. Nejdůležitější však jsou jejich složky uhlovodíkové frakce, a to myrcen, karyofylen, humulen a farnesen. Chmelová vůně piva se někdy zvýrazňuje přidáním aromatického chmele na konci varného procesu. Pro tuto práci byly v roce 2009 při sklizni chmele odebrány vzorky chmelových hlávek z Tršické chmelové oblasti z odrůd Žatecký poloraný červeňák (z meristematického množení tzv. ozdravená forma), Sládek a Premiant. Vzorky byly odebrány z chmelnic s rozdílným stářím a rozděleny do čtyř "věkových" kategorií. Byly zjištěny významné rozdíly v průměrných hodnotách silic (708,50 do 1497,83 mg ve 100 g hlávek) i sledovaných složek silic (myrcen, karyofylen, humulen a farnesen) mezi odrůdami i mezi vzorky z různě starých chmelnic. Vzhledem k tomu, že v této práci předkládáme jednoleté výsledky, k zobecnění výsledků můžeme přikročit až po získání víceletých výsledků.

  • Název v anglickém jazyce

    The essential oil content and its composition in hop varieties (Humulus lupulus L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Hop is an important raw material for beer producing and it is mentioned that hop cones contain from 0,5 to 3,0 % of essential oil. The most important are the hydrocarbon components as myrcene, caryophyllene, humulene and farnesene. Sometimes, the hop flavour of beer is punctuated by the addition of aromatic hop in the end of the boiling process. The samples of hop cones of varieties Saaz variety (from meristematic cultures, e. g. recovery form), Sládek and Premiant, from the harvest in 2009 were took from Tirchitz hop growing region for this work. The samples were took from the hop fields of different age and were divided into four "age categories". The significant differences were found out in the average values of the essential oil content (from 708,50 mg to 1497,83 mg in 100 g of cones) and also in the observed oil components (myrcene, caryophyllene, humulene and farnesene) among the varieties and also among the samples from age categories. With respect to the presentation of one ye

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus