Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164526" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164526 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení a obsah silic v odrůdách chmele (Humulus Lupulus L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Chmel je důležitou surovinou při výrobě piva a uvádí se, že obsahuje od 0,5 do 3,0 % silic. Nejdůležitější však jsou jejich složky uhlovodíkové frakce, a to myrcen, karyofylen, humulen a farnesen. Chmelová vůně piva se někdy zvýrazňuje přidáním aromatického chmele na konci varného procesu. Pro tuto práci byly v roce 2009 při sklizni chmele odebrány vzorky chmelových hlávek z Tršické chmelové oblasti z odrůd Žatecký poloraný červeňák (z meristematického množení tzv. ozdravená forma), Sládek a Premiant. Vzorky byly odebrány z chmelnic s rozdílným stářím a rozděleny do čtyř "věkových" kategorií. Byly zjištěny významné rozdíly v průměrných hodnotách silic (708,50 do 1497,83 mg ve 100 g hlávek) i sledovaných složek silic (myrcen, karyofylen, humulen a farnesen) mezi odrůdami i mezi vzorky z různě starých chmelnic. Vzhledem k tomu, že v této práci předkládáme jednoleté výsledky, k zobecnění výsledků můžeme přikročit až po získání víceletých výsledků.
Název v anglickém jazyce
The essential oil content and its composition in hop varieties (Humulus lupulus L.)
Popis výsledku anglicky
Hop is an important raw material for beer producing and it is mentioned that hop cones contain from 0,5 to 3,0 % of essential oil. The most important are the hydrocarbon components as myrcene, caryophyllene, humulene and farnesene. Sometimes, the hop flavour of beer is punctuated by the addition of aromatic hop in the end of the boiling process. The samples of hop cones of varieties Saaz variety (from meristematic cultures, e. g. recovery form), Sládek and Premiant, from the harvest in 2009 were took from Tirchitz hop growing region for this work. The samples were took from the hop fields of different age and were divided into four "age categories". The significant differences were found out in the average values of the essential oil content (from 708,50 mg to 1497,83 mg in 100 g of cones) and also in the observed oil components (myrcene, caryophyllene, humulene and farnesene) among the varieties and also among the samples from age categories. With respect to the presentation of one ye
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—