Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita obsahu silic v pěstovaných odrůdách chmele

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180420" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180420 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita obsahu silic v pěstovaných odrůdách chmele

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah silic a zastoupení jednotlivých jejich složek ve vybraných odrůdách chmele byl sledován u vzorků odebraných při sklizni v roce 2009 a 2010 z různě starých chmelnic u odrůd Žatecký poloraný červeňák -- ozdravená forma, Premiant a Sládek. Statistickévyhodnocení bylo provedeno pro každou odrůdu zvlášť vzhledem k rozdílnému stáří chmelnic. Pro meziodrůdové rozdíly byly vybrány srovnatelné vzorky ze stejného roku výsadby. Odrůdy Sládek a Premiant bylo možné porovnávat v roce výsadby 2001. Odrůdy ŽPČ aPremiant jsme mohli porovnat ve dvou letech výsadby (1997 a 1998), i když byl mezi nimi rozdíl pouze 1 rok. Pro statistické vyhodnocení by bylo vhodnější porovnání většího rozdílu stáří chmelové výsadby. To bohužel nebylo možné z důvodu získání vzorků.Z dosažených výsledků vyplývá, že obsah a složení silic je závislé nejen na průběhu ročníku, ale i na odrůdě a stáří chmelnice. Vliv stáří chmelnice bude třeba ověřit v další letech. Z dvouletých výsledků vyplývá, že obsah silic a složení

  • Název v anglickém jazyce

    Variability essential oil content in cultivated varieties hops

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to evaluate the properties of hop cones of varieties from Tirschitz growing region from the hop gardens of different age. Varieties Saaz hops -- strengthen form (ŽPČ), Premiant and Sládek were took into the assessment. Hop cones were sampled in the harvest in 2009 and 2010. Regarding the different age of hop gardens, the individual varieties were tested separately. The results showed that variety Saaz hops had the highest content of essential oil in the samples from the gardens found in 2007 in both tested years. Also, higher content of farnesene in essential oil was confirmed at this variety, as it is the feature which distinguishes Saaz hops from the other varieties. Variety Sládek had also the highest content of essential oilin the samples from hop gardens found in 2007 in both years. These samples had also the highest content of myrcene. Caryophyllene and humulene content was completely different at this variety. The content of the essential oil and its com

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-563-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    116-123

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku