Variabilita obsahu silic v pěstovaných odrůdách chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180420" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180420 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita obsahu silic v pěstovaných odrůdách chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah silic a zastoupení jednotlivých jejich složek ve vybraných odrůdách chmele byl sledován u vzorků odebraných při sklizni v roce 2009 a 2010 z různě starých chmelnic u odrůd Žatecký poloraný červeňák -- ozdravená forma, Premiant a Sládek. Statistickévyhodnocení bylo provedeno pro každou odrůdu zvlášť vzhledem k rozdílnému stáří chmelnic. Pro meziodrůdové rozdíly byly vybrány srovnatelné vzorky ze stejného roku výsadby. Odrůdy Sládek a Premiant bylo možné porovnávat v roce výsadby 2001. Odrůdy ŽPČ aPremiant jsme mohli porovnat ve dvou letech výsadby (1997 a 1998), i když byl mezi nimi rozdíl pouze 1 rok. Pro statistické vyhodnocení by bylo vhodnější porovnání většího rozdílu stáří chmelové výsadby. To bohužel nebylo možné z důvodu získání vzorků.Z dosažených výsledků vyplývá, že obsah a složení silic je závislé nejen na průběhu ročníku, ale i na odrůdě a stáří chmelnice. Vliv stáří chmelnice bude třeba ověřit v další letech. Z dvouletých výsledků vyplývá, že obsah silic a složení
Název v anglickém jazyce
Variability essential oil content in cultivated varieties hops
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate the properties of hop cones of varieties from Tirschitz growing region from the hop gardens of different age. Varieties Saaz hops -- strengthen form (ŽPČ), Premiant and Sládek were took into the assessment. Hop cones were sampled in the harvest in 2009 and 2010. Regarding the different age of hop gardens, the individual varieties were tested separately. The results showed that variety Saaz hops had the highest content of essential oil in the samples from the gardens found in 2007 in both tested years. Also, higher content of farnesene in essential oil was confirmed at this variety, as it is the feature which distinguishes Saaz hops from the other varieties. Variety Sládek had also the highest content of essential oilin the samples from hop gardens found in 2007 in both years. These samples had also the highest content of myrcene. Caryophyllene and humulene content was completely different at this variety. The content of the essential oil and its com
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
116-123
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—