Obsah silic a zastoupení jednotlivých složek silice ve vybraných odrůdách chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179027" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00179027 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah silic a zastoupení jednotlivých složek silice ve vybraných odrůdách chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vlastnosti chmelových hlávek z různě starých chmelnic u odrůd pěstovaných v Tršické chmelařské oblasti. Předmětem hodnocení byly odrůdy Žatecký poloraný červeňák - ozdravená forma (ŽPČ), dále odrůdy Premiant a Sládek. Hlávky chmele byly odebrány při sklizni v roce 2009 a 2010. Jednotlivé odrůdy byly hodnoceny každá zvlášť, vzhledem k rozdílnému stáří chmelnic. Z výsledků vyplývá, že u odrůdy ŽPČ byl v obou letech nejvyšší obsah silice u vzorků z chmelnice založené v roce 1997,u této odrůdy byl potvrzen vyšší obsah farensenu, který tuto odrůdu odlišuje od ostatních. U odrůdy Sládek byl obsah silic nejvyšší u vzorků z chmelnice založení v roce 2007 v obou letech, tyto vzorky měly také nejvyšší obsah myrcenu. Obsah caryophylenua humulenu u této odrůdy byl však odlišný. U odrůdy Premiant byl ve sledovaných letech rozdílný obsah silice i jejich složek. Z dvouletých výsledků vyplývá, že na průběh ročníku v obsahu silic a jejího složení nejvíce reaguje odrůda Prem
Název v anglickém jazyce
Essential oil content and it's individual compounds in selected varieties of hop
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate the properties of hop cones of varieties from Tirschitz growing region from the hop gardens of different age. Varieties Saaz hops -- strengthen form (ŽPČ), Premiant and Sládek were took into the assessment. Hop cones were sampled in the harvest in 2009 and 2010. Regarding the different age of hop gardens, the individual varieties were tested separately. The results showed that variety Saaz hops had the highest content of essential oil in the samples from the gardens found in 2007 in both tested years. Also, higher content of farnesene in essential oil was confirmed at this variety, as it is the feature which distinguishes Saaz hops from the other varieties. Variety Sládek had also the highest content of essential oilin the samples from hop gardens found in 2007 in both years. These samples had also the highest content of myrcene. Caryophyllene and humulene content was completely different at this variety. The content of the essential oil and its com
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIX
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
111-116
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—