Zhodnocení výskytu ftalátů (1992 -- 2009) v obalových materiálech a plastech, zdravotnických materiálech a krvi pacientů, v krmivech a potravinách a ve tkáních jatečných zvířat a ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00167749" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00167749 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení výskytu ftalátů (1992 -- 2009) v obalových materiálech a plastech, zdravotnických materiálech a krvi pacientů, v krmivech a potravinách a ve tkáních jatečných zvířat a ryb
Popis výsledku v původním jazyce
V předkládané publikaci jsou shrnuty a zhodnoceny výsledky řešení problematiky ftalátů v letech 1992 až 2009. Řešení probíhalo na Oddělení hygieny potravin Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně a na Ústavu technologie potravin Medelovy univerzity v Brně. Byl sledován obsah ftalátů v obalových materiálech a plastech, ve zdravotnických materiálech a krvi pacientů léčených hemodialýzou, v krmivech, ve tkáních a orgánech zvířat, v potravinách, v modelových pokusech na zvířatech a v rybí svaloviněv závislosti na rybničních podmínkách a sádkování. Vzhledem ke skutečnosti, že ftaláty patří mezi rizikové polutanty, které ohrožují zdraví zvířat i člověka, je jejich další sledování v životním prostředí, v potravním řetězci i lidské populaci žádoucí apotřebné.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Phthalate Presence (1992-2009) in Packaging and Plastic Materials, Medical Materials and Patients' Blood, in Feedstuffs and Foodstuffs and in Tissues of Slaughtered Animals and Fish
Popis výsledku anglicky
Phthalic acid esters (phthalates, PAE) are very important contaminants of the food chain. In this paper, experimental data on the content of phthalates (di-n-butyl phthalate and di-(2-ethylhexyl) phthalate) in packaging materials for foodstuffs and in animal tissues (muscles of poultry, subcutaneous pork fat, poultry fat, renal beef fat, and muscles of fish) are presented. In packaging materials, detected concentrations of DEHP were higher than DBP concentrations. In feedstuffs for farm animals, detected concentrations of DBP are higher than DEHP concentrations, and, correspondingly, this was detected in fat of cattle and pigs as well. Examination of phthalate content in adipose tissue of farm animals is an appropriate indicator of contamination by phthalates. A correlation was found between the phthalate content of feedstuffs and tissues of slaughtered animals. High levels of DEHP have been proved in blood bags and in blood of patients regularly treated by haemodialysis. The main prev
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—