Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changing the content of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in the carcass of packaged chicken during refrigerated storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234862" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234862 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Zmeny obsahu di-n-butyl ftalátu a di-2-ethylhexyl ftalátu v jatočnom tele balených kurčiat počas mraziarenského skladovania

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledovaný bol obsah di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-etylhexyl ftalátu (DEHP) vo vzorkách balených mrazených kurčiat. Počas doby skladovania boli každé tri mesiace analyzované vzorky svaloviny, kože a vnútorného tuku. Vo všetkých analyzovaných vzorkách kuracích tkanív boli zistené oba sledované ftaláty. Najvyššie koncentrácie boli zistené vo vzorkách vnútorného tuku, pre DBP boli hodnoty od 0,64 do 2,33 mg.kg-1, pre DEHP od 2,07 do 8,73 mg.kg-1 z pôvodnej vzorky. U DEHP bola preukázaná stúpajúca tendencia u svaloviny a vnútorného tuku (p<0,05). Podľa predpokladu bol pozorovaný štatisticky preukázaný rozdiel vo výskyte DBP i DEHP v tkanivách s rozdielnym obsahom tuku (p<0,05). Po celú dobu experimentu bol pozorovaný rozdiel (p<0,05) medzi koncentráciou DBP a DEHP v rámci jedného tkaniva.

  • Název v anglickém jazyce

    Changing the content of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in the carcass of packaged chicken during refrigerated storage

  • Popis výsledku anglicky

    In the packed samples of frozen chicken, the value of di - n - butyl phthalate (DBP) and di - 2 - ethylhexyl phthalate (DEHP) was monitored. During the storage period, samples from muscles, skin and mesenterial fat have been analyzed every three months.In all analyzed samples of chicken tissue, both tracked phthalates have been detected. The highest concentrations were detected in samples of mesenterial fat for DBP 0,64 - 2,33 mg.kg-1, for DEHP 2,07 - 8,73 mg.kg-1 of the original sample. An upward trend in the concentration of DEHP depending on storage period (p<0,05) in samples of muscle and mesenterial fat was proven. The difference (p<0,05) in the presence of DBP and DEHP in tissues with different fat content was statistically proven. During the whole duration of the experiment a difference (p<0,05) between the concentration of DBP and DEHP in the same tissue was observed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    770-779

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800098