Changing the content of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in the carcass of packaged chicken during refrigerated storage
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234862" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234862 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Zmeny obsahu di-n-butyl ftalátu a di-2-ethylhexyl ftalátu v jatočnom tele balených kurčiat počas mraziarenského skladovania
Popis výsledku v původním jazyce
Sledovaný bol obsah di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-etylhexyl ftalátu (DEHP) vo vzorkách balených mrazených kurčiat. Počas doby skladovania boli každé tri mesiace analyzované vzorky svaloviny, kože a vnútorného tuku. Vo všetkých analyzovaných vzorkách kuracích tkanív boli zistené oba sledované ftaláty. Najvyššie koncentrácie boli zistené vo vzorkách vnútorného tuku, pre DBP boli hodnoty od 0,64 do 2,33 mg.kg-1, pre DEHP od 2,07 do 8,73 mg.kg-1 z pôvodnej vzorky. U DEHP bola preukázaná stúpajúca tendencia u svaloviny a vnútorného tuku (p<0,05). Podľa predpokladu bol pozorovaný štatisticky preukázaný rozdiel vo výskyte DBP i DEHP v tkanivách s rozdielnym obsahom tuku (p<0,05). Po celú dobu experimentu bol pozorovaný rozdiel (p<0,05) medzi koncentráciou DBP a DEHP v rámci jedného tkaniva.
Název v anglickém jazyce
Changing the content of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in the carcass of packaged chicken during refrigerated storage
Popis výsledku anglicky
In the packed samples of frozen chicken, the value of di - n - butyl phthalate (DBP) and di - 2 - ethylhexyl phthalate (DEHP) was monitored. During the storage period, samples from muscles, skin and mesenterial fat have been analyzed every three months.In all analyzed samples of chicken tissue, both tracked phthalates have been detected. The highest concentrations were detected in samples of mesenterial fat for DBP 0,64 - 2,33 mg.kg-1, for DEHP 2,07 - 8,73 mg.kg-1 of the original sample. An upward trend in the concentration of DEHP depending on storage period (p<0,05) in samples of muscle and mesenterial fat was proven. The difference (p<0,05) in the presence of DBP and DEHP in tissues with different fat content was statistically proven. During the whole duration of the experiment a difference (p<0,05) between the concentration of DBP and DEHP in the same tissue was observed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
770-779
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 11. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341786800098