The impact of winter storage of living carps on content of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate from farmed South Moravia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00234685" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00234685 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2011/mendelnet_2011_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv sádkovania kapra obecného (Cyprinus carpio) na obsah di-n-butyl ftalátu a di-2-etylhexyl ftalátu z hospodárskeho chovu Južnej Moravy
Popis výsledku v původním jazyce
Našim cieľom bolo zistiť obsah DBP a DEHP v tkanivách kaprov. Vybrané boli kapre z chovov Južnej Moravy. Vzroky boli odobrané pri jesenném výlove a po sákovaní. Analyzované boli vzorky svaloviny, hepatopankreasu a tuku. Vzorky boli zlyofilizované a extrahované zmesou rozpúštadiel (aceton:hexan, 1:1), od koextraktov boli separované gélovou permeačnou chromatografiou (GPC) s kolonou Bio Beads S X3 PAE. PAE boli stanovené metódou HPLC s UV detekciou kolónou Zorbax Eclipse C8. Priemerné hodnoty DBP v svalovine rýb určených pre spotrebiteľa (po sádkovaní) boli 0,161 až 0,175 mg/kg pôv. hm., DEHP 0,143 až 0,161 mg/kg pôv. hm., v hepatopanrease boli hodnoty DBP 0,041 až 0,115 mg/kg pôv. hm. a DEHP 0,06 to 0,124 mg/kg pôv. hm., vo vzorkách tuku boli hodnoty DBP 2,831 až 6,745 mg/kg pôv. hm. a DEHP 2,897 až 5,930 mg/kg pôv. hm. Vo vzorkách hepatopankreasu a tuku došlo počas doby sádkovania k predpokadanému zníženiu obsahu ftalátou. Vo vzorkách svaloviny k nepatrnému zvýšeniu, čo mohlo byť dôsle
Název v anglickém jazyce
The impact of winter storage of living carps on content of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate from farmed South Moravia
Popis výsledku anglicky
Our objective was to determine the content of di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in carps. The carps from South Moravia area were selected. First group of carp was fished in autumn and second group was located to the plastictubs until the winter. Samples from muscles, hepatopancreas and fat were analyzed. Samples of fishes were lyophilized and extracted with solvent mixture (acetone:hexan = 1:1). The gel permeation chromatography with column Bio-Beads S-X3 to clean sampleswas used. The levels of DBP and DEHP were determined by high performance liquid chromatography with column Zorbax Eclipse C8 with UV detection. The average values of DBP and DEHP in the muscle samples ranged from 0,161--0,175 mg.kg-1 and 0,143--0,161 mg.kg-1 of original weight. In the hepatopancrease samples were found the DBP concentration in range from 0,041--0,115 mg.kg-1 and DEHP concentration in range from 0,06--0,124 mg.kg-1 of original weight. The highest concentrations of DBP (2,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
611-623
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341783400072