Polymorfismy v genech MC4R, LPIN1 a SERCA1 a jejich asociace s kvalitou masa u prasat plemene bílé otcovské
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234799" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234799 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polymorfismy v genech MC4R, LPIN1 a SERCA1 a jejich asociace s kvalitou masa u prasat plemene bílé otcovské
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita masa je limitujícím faktorem pro úspěch produktu na trhu. Lze ji definovat jako součet nutričních (výživná hodnota), senzorických (barva, chuť a vůně, šťavnatost a křehkost), technologických (vhodnost masa ke zpracování, podíl masa, tuku) a hygienicko--toxických vlastností (škodlivé látky, celkový zdravotní stav a welfare). Kvalita masa je ovlivňována genetickými faktory i vnějším prostředím. Snahou o zvýšení podílu svaloviny došlo k výraznému snížení podílu tukové tkáně i k poklesu obsahu intramuskulárního tuku, který podstatně ovlivňuje právě senzorické vlastnosti masa. Dostatečné množství intramuskulárního tuku je pro zajištění poptávky po produktech z vepřového masa nezbytné. V současné době se na tuto vlastnost ve zvýšené míře zaměřují šlechtitelské programy. Vlastnosti tuku z hlediska výživového i fyzikálního určuje zastoupení mastných kyselin, především pak vzájemný poměr nasycených (s vyššími body tání) a nenasycených (s nízkými body tání). Z hlediska výživy je v tuku ž
Název v anglickém jazyce
MC4R, LPIN1 and SERCA1 polymorphisms and their association with meat quality in Czech Large White pig breed
Popis výsledku anglicky
Meat quality parameters are important part of pork production effectiveness. These traits are influenced by many genes. MC4R (Melanocortin 4 receptor) plays role in metabolism regulation, food intake and obesity. LPIN1 (Lipin1) has an influence to adipose tissue development and lipid metabolism. SERCA1 (Sarcoendoplasmic reticulum Ca2+-ATPase 1) affects i.a. skeletal muscle relaxation. Our objective was to analyze polymorphisms in MC4R, LPIN1 and SERCA1 and assess association with meat quality parameters(intramuscular fat and fatty acids content). In total, 44 Czech Large White pigs were genotyped. Samples were tested for polymorphisms previously described: G-A polymorphism in MC4R (codon 298), C93T (exon 2) in LPIN1 and C66T (exon 8) in SERCA1. MC4R and LPIN1 were genotyped by PCR-RFLP (TaqI). SERCA1 was genotyped by sequencing. Moreover, two other polymorphisms in SERCA1 were found: A56G and C180T (exon 8). Relative frequency of allele A and C (MC4R, LPIN1) was 0.7 and 0.84 respectiv
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
852-864
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 11. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341786800113