Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polymorfismy v genech MC4R, LPIN1 a SERCA1 a jejich asociace s kvalitou masa u prasat plemene bílé otcovské

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234799" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234799 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polymorfismy v genech MC4R, LPIN1 a SERCA1 a jejich asociace s kvalitou masa u prasat plemene bílé otcovské

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita masa je limitujícím faktorem pro úspěch produktu na trhu. Lze ji definovat jako součet nutričních (výživná hodnota), senzorických (barva, chuť a vůně, šťavnatost a křehkost), technologických (vhodnost masa ke zpracování, podíl masa, tuku) a hygienicko--toxických vlastností (škodlivé látky, celkový zdravotní stav a welfare). Kvalita masa je ovlivňována genetickými faktory i vnějším prostředím. Snahou o zvýšení podílu svaloviny došlo k výraznému snížení podílu tukové tkáně i k poklesu obsahu intramuskulárního tuku, který podstatně ovlivňuje právě senzorické vlastnosti masa. Dostatečné množství intramuskulárního tuku je pro zajištění poptávky po produktech z vepřového masa nezbytné. V současné době se na tuto vlastnost ve zvýšené míře zaměřují šlechtitelské programy. Vlastnosti tuku z hlediska výživového i fyzikálního určuje zastoupení mastných kyselin, především pak vzájemný poměr nasycených (s vyššími body tání) a nenasycených (s nízkými body tání). Z hlediska výživy je v tuku ž

  • Název v anglickém jazyce

    MC4R, LPIN1 and SERCA1 polymorphisms and their association with meat quality in Czech Large White pig breed

  • Popis výsledku anglicky

    Meat quality parameters are important part of pork production effectiveness. These traits are influenced by many genes. MC4R (Melanocortin 4 receptor) plays role in metabolism regulation, food intake and obesity. LPIN1 (Lipin1) has an influence to adipose tissue development and lipid metabolism. SERCA1 (Sarcoendoplasmic reticulum Ca2+-ATPase 1) affects i.a. skeletal muscle relaxation. Our objective was to analyze polymorphisms in MC4R, LPIN1 and SERCA1 and assess association with meat quality parameters(intramuscular fat and fatty acids content). In total, 44 Czech Large White pigs were genotyped. Samples were tested for polymorphisms previously described: G-A polymorphism in MC4R (codon 298), C93T (exon 2) in LPIN1 and C66T (exon 8) in SERCA1. MC4R and LPIN1 were genotyped by PCR-RFLP (TaqI). SERCA1 was genotyped by sequencing. Moreover, two other polymorphisms in SERCA1 were found: A56G and C180T (exon 8). Relative frequency of allele A and C (MC4R, LPIN1) was 0.7 and 0.84 respectiv

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    852-864

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800113