Polymorfismy v deseti kandidátních genech a jejich vliv na obsah intramuskulárního tuku, cholesterolu a mastných kyselin u plemene prasat bílé otcovské
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169221" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169221 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polymorfismy v deseti kandidátních genech a jejich vliv na obsah intramuskulárního tuku, cholesterolu a mastných kyselin u plemene prasat bílé otcovské
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo studium deseti aktuálních kandidátních genů (HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERCA1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN) a zjištění jejich vlivu na znaky kvality vepřového masa (procentické zastoupení intramuskulárního tuku, mastných kyselin aobsah celkového cholesterolu v krevní plazmě). Polymorfismy genů HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN byly detekovány metodou PCR-RFLP. U genu SERCA1 byla detekce polymorfismu provedena sekvenováním. Otestováno bylo 88 čistokrevných prasat plemene bílé otcovské. V asociační analýze byl zjištěn vliv genů SERPINE a FABP3 na procentické zastoupení intramuskulárního tuku. Geny HMGCR, LPIN1, SERCA1, FABP3, PLIN byly, v námi zkoumaném souboru, asociovány s procentickým zastoupením mastných kyselin (palmitová, stearová, olejová, linolová). Dále byla zjištěna asociace genů FTO, LCAT, LPIN1, SERPINE1, PLIN s obsahem celkového cholesterolu v krevní plazmě. U genů TNNI2 a MC4R nebyl nalezen vliv na žádnou ze sledovaných vlas
Název v anglickém jazyce
Polymorphisms in ten candidate genes and their influence on the content of intramuscular fat, cholesterol and fatty acids in Czech Large White pig breed
Popis výsledku anglicky
The project's objective was to study the current ten candidate genes (HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERCA1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN) and determine their influence on porcine meat quality characteristics (percentages of intramuscular fat, fatty acids and total cholesterol amount in blood plasma). Polymorphisms in HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN genes were detected by the PCR-RFLP method. In case of SERCA1 gene the polymorphism detection was performed by sequencing. Therewere 88 purebred pigs tested of the Czech Large White breed. In the association analysis there was found an influence of SERPINE and FABP3 genes to the percentages of intramuscular fat. In our research groups HMGCR, LPIN1, SERCA1, FABP3, PLIN were associated with percentage proportion of fatty acids (palmitic, stearic, oleic, linoleic). Further was identified associations of genes FTO, LCAT, LPIN1, SERPINE1, PLIN to the content of total cholesterol amount in blood plasma. There was no i
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
263-274
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—