Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie pěstování brambor na jakost hlíz

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234836" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234836 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologie pěstování brambor na jakost hlíz

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Brambory jsou plodinou náročnou na živiny. Jedním ze základních předpokladů pěstitelského úspěchu je proto zajistit jim jejich optimální množství. Příjem a využití živin z půdního roztoku je velmi složitý proces založený na vzájemně se ovlivňujícím působení mnoha vnitřních a vnějších faktorů. Používání hnojiv má tak nezastupitelnou roli v přívodu organických látek a živin do půdy a tím i v udržování a zvyšování půdní úrodnosti. Kromě toho významnou měrou zasahují do úrovně výnosu i jeho kvality a náklady na hnojiva tvoří nezanedbatelnou část celkových nákladů. Při nesprávném používání především dusíkatých hnojiv může dojít nejen k nežádoucímu ovlivnění kvality bramborových hlíz, ale také k ohrožení životního prostředí, např. vyplavení nitrátového dusíku, těkaní čpavkového dusíku.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of cultivation technology on quality of potatoes

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to observe differences in controlled release fertilizers (urease ihbitor) and conventional fertilizer (urea) and their influence on quality of potatoes. The purpose of this work was evaluated the color of potatoes, established quality of table potatoes and measuring starch in potatoes. There were evaluated two varieties of potatoes: Karin, Red Anna and two types of fertilizer (urea, urea with urease inhibitor) in differential concentration (100 %, 80 % and 60 %). The measurements were realized in laboratory of Mendel University in Brno- Department of Food technology. Results of color measurement had shown that the lower value of lightness achieved type Karin and there were obtained significantly differences (P < 0.05) in typesof potatoes, used fertilizers and concentration of fertilizer. The content of starch in type Red Anna was significantly higher (P < 0.05) in samples with conventional fertilizer than controlled release fertilizer. Determination of quality

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    688-693

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800086