Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení Pravých olomouckých tvarůžků skladovaných při různých teplotních režimech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234842" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234842 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení Pravých olomouckých tvarůžků skladovaných při různých teplotních režimech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem různé teplotní režimy chladírenského skladování ovlivňují senzorické vlastnosti Olomouckých tvarůžků -- s ohledem na slanost a konzistenci. Olomoucké tvarůžky v plné zralosti byly chladírensky skladovány třemi způsoby: v chladničce (teplota 6 °C, 48 hod), v mrazničce (teplota -- 18 °C, 48 hod) a v suchém ledu (teplota kolem -- 40°C, 48 hod). Všechny vzorky byly po vytemperování na 20°C předloženy k senzorickému hodnocení. Hodnocení bylo provedeno v senzorické laboratoři Ústavu technologie potravin deseti školenými hodnotiteli. Byly hodnoceny -- vůně, barva a vzhled, stupeň prozrání, konzistence a chuť. Pro hodnocení sloužily grafické nestrukturované stupnice o délce 100 mm, kde 1 mm představuje 1 hodnotící bod.Hodnocení probíhalo opakovaně na několika šaržích výrobku. Výsledky neprokazují vliv skladování Olomouckých tvarůžků v suchém ledu na chuť ani konzistenci. Jednoznačně se ukázalo, že skladování v mrazničce zhoršuje senzorickou jakost.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory analysis of Original Olomouc smelly cheese stored at different temperature regimes

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of thesis was to determine how the different temperature regimes of cold storage affect the sensoric properties of Olomouc smelly cheese -- with regard to salinity and consistency. Olomouc smelly cheese at full maturity was cold stored in three ways: in a refrigerator (temperature 6 °C, 48 h) in a freezer (temperature -- 18 °C, 48 h) and under dry ice (temperature about -- 40 °C, 48 h). All specimens were presented for sensory analysis after tempering to 20 °C. The evaluation was conducted in the sensory laboratory of the Department of Food Technology by ten trained assessors. Subjects of evaluation were: the smell, color and appearance, degree of curing, consistency and taste. For the evaluation were used unstructured graphical scales with a length of 100 mm, where 1 mm point represents 1 evaluation. Evaluation was repeated on several batches of the product. The results proved no effect of storage under dry ice on the taste or consistency of Olomouc smelly cheese. It was clear

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    694-701

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800087