Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití NIR spektroskopie v mlékárenství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00168411" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00168411 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití NIR spektroskopie v mlékárenství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stanovení hlavních složek potravin analytickými metodami je většinou zdlouhavé a velmi drahé. Rychlé nedestruktivní analýzy NIR překonávají nevýhody klasických metod. Již bylo dokázáno, že NIR analýza je jednoduchá a přesná, s jejíž pomocí můžeme stanovit široké spektrum organických složek potravin, krmiv, produktů a souvisejících materiálů. Technika je vhodná také, pro kontrolu on-line procesů. Praktické použití NIR spektroskopie v mlékárenském průmyslu je zaměřeno hlavně na stanovení majoritních složek (sušiny, tuku, bílkovin, laktosy).

  • Název v anglickém jazyce

    Use of FT NIR spectroscopy in dairying

  • Popis výsledku anglicky

    Assesment of the main ingredients food using analytical methods is very long time and expensive. Fast non-destructive analysis of the NIR is outdoing disadvantages of classical methods. Near-infrared (NIR) spectroscopy is used widely for determination oforganic constituents in foods, feeds, products and related materials. The technique is also suitable for on-line process control. Practical application of NIR spectroscopy in the dairy industry is mainly focused on the determination of major components(solids, fat, protein, lactose).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    43-45

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus