Využití NIR spektroskopie v mlékárenství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00168411" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00168411 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití NIR spektroskopie v mlékárenství
Popis výsledku v původním jazyce
Stanovení hlavních složek potravin analytickými metodami je většinou zdlouhavé a velmi drahé. Rychlé nedestruktivní analýzy NIR překonávají nevýhody klasických metod. Již bylo dokázáno, že NIR analýza je jednoduchá a přesná, s jejíž pomocí můžeme stanovit široké spektrum organických složek potravin, krmiv, produktů a souvisejících materiálů. Technika je vhodná také, pro kontrolu on-line procesů. Praktické použití NIR spektroskopie v mlékárenském průmyslu je zaměřeno hlavně na stanovení majoritních složek (sušiny, tuku, bílkovin, laktosy).
Název v anglickém jazyce
Use of FT NIR spectroscopy in dairying
Popis výsledku anglicky
Assesment of the main ingredients food using analytical methods is very long time and expensive. Fast non-destructive analysis of the NIR is outdoing disadvantages of classical methods. Near-infrared (NIR) spectroscopy is used widely for determination oforganic constituents in foods, feeds, products and related materials. The technique is also suitable for on-line process control. Practical application of NIR spectroscopy in the dairy industry is mainly focused on the determination of major components(solids, fat, protein, lactose).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
43-45
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—