Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909827 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/16:43875137
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Jakost a kvalita potravin se stala velmi diskutovaným tématem, což je nepochybně dobře. Vzrůstající tlak na ceny a zisk nutí podniky ke stále větší rentabilitě. Zákazníci požadují stále se zvyšující kvalitu, bezpečnost a pestrou nabídku potravin, ale není vždy jednoduché zajistit rychlé a efektivní analýzy pro kontrolu požadovaných parametrů kvality. Klasické metody jsou přesné a reprodukovatelné, ale mnohdy časově velmi náročné. Přesto ale tyto metody nelze opomenout, protože se používají jako standardizační metody ke kontrole správnosti a přesnosti výsledků získaných instrumentálními metodami nebo se jimi doplňují. V poslední době se stále více prosazuje použití metod, které jsou dostatečně vhodné pro rutinní analýzy, avšak časově nenáročné, a proto je lze použít přímo v potravinářských provozech při výrobě potravin on-line. K těmto metodám patří nesporně metoda blízké infračervené spektroskopie.
Název v anglickém jazyce
Near Infrared Spectroscopy as an Aid in the Food Quality Control
Popis výsledku anglicky
This paper summarizes the application of FT-NIR spectroscopy to assess the whole range of food. It deals with the use of this technique for an evaluation of the basic chemical composition of food, as well as minor components found therein. An assessment of microbial processes, a detection of food adulteration and possibilities of FT-NIR spectroscopy for sensory evaluation of food are also discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
110
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
868-873
Kód UT WoS článku
000390899900005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85007228628