Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909827 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/16:43875137

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2016_12_868-873.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Blízká infračervená spektroskopie jako pomocník při kontrole kvality potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jakost a kvalita potravin se stala velmi diskutovaným tématem, což je nepochybně dobře. Vzrůstající tlak na ceny a zisk nutí podniky ke stále větší rentabilitě. Zákazníci požadují stále se zvyšující kvalitu, bezpečnost a pestrou nabídku potravin, ale není vždy jednoduché zajistit rychlé a efektivní analýzy pro kontrolu požadovaných parametrů kvality. Klasické metody jsou přesné a reprodukovatelné, ale mnohdy časově velmi náročné. Přesto ale tyto metody nelze opomenout, protože se používají jako standardizační metody ke kontrole správnosti a přesnosti výsledků získaných instrumentálními metodami nebo se jimi doplňují. V poslední době se stále více prosazuje použití metod, které jsou dostatečně vhodné pro rutinní analýzy, avšak časově nenáročné, a proto je lze použít přímo v potravinářských provozech při výrobě potravin on-line. K těmto metodám patří nesporně metoda blízké infračervené spektroskopie.

  • Název v anglickém jazyce

    Near Infrared Spectroscopy as an Aid in the Food Quality Control

  • Popis výsledku anglicky

    This paper summarizes the application of FT-NIR spectroscopy to assess the whole range of food. It deals with the use of this technique for an evaluation of the basic chemical composition of food, as well as minor components found therein. An assessment of microbial processes, a detection of food adulteration and possibilities of FT-NIR spectroscopy for sensory evaluation of food are also discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    110

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    868-873

  • Kód UT WoS článku

    000390899900005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85007228628