Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00198125" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00198125 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo vyhodnotit možnost použití NIR spektroskopie v oblasti kvality. Vzorky byly měřeny na spektrofotometru FT Antaris NIR v režimu reflektance v celém rozsahu spektra (10 000 - 4 000 cm-1). Tato metoda není jen dostatečně přesná, ale také rychlá, v jednom měření může současně analyzovat několik parametrů najednou. Lze ji také použít pro on-line monitorování v procesu, bez poškození vzorku. Byly sledovány skupiny eidamských sýrů a jejich analogy. Cílem bylo zjistit, zda je NIR spektrofotometr schopen rozdělit předdefinované skupiny podle jejich vlastností. Pro rozlišování sýrů a jejich analogů bylo použito metody diskriminační analýzy. Bylo potvrzeno, že metoda blízké infračervené spektroskopie může být důležitým nástrojem pro stanovení originality potravin a také v boji proti falšování potravin a ochrany spotřebitelů.
Název v anglickém jazyce
Use of NIR spectroscopy to control falsification of edam cheese
Popis výsledku anglicky
The aim of this thesis was to evaluate the possibility of using NIR spectroscopy in the field of quality. The samples were measured on the spectrophotometer FT NIR Antaris in reflectance mode in the entire spectrum (10 000 -- 4 000 cm-1). The method is not sufficiently accurate but also fast, in one measurement can simultaneously determine several parameters at once, can also be used for on-line monitoring in process, without damaging the sample. Groups of edam cheese and edam analogues were analyzed. The aim was to investigate whether the NIR analyzer built-in groups divided according to their properties. The analogues examined the ability of a spectrophotometer to distinguish them from the cheese analogues containing vegetable fat. The distinction between the groups was the method of discriminant analysis. It was confirmed that the method of near infrared spectroscopy can be an important tool for determining the originality of food and also in the fight against food adulteration and
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
188-191
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
VŠCHT Praha
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—