Application of near infrared spectroscopy to estimate selected free amino acids and soluble nitrogen during cheese ripening
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43865578" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43865578 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/11:00181422
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180030293" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201180030293</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180030293" target="_blank" >10.2754/avb201180030293</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of near infrared spectroscopy to estimate selected free amino acids and soluble nitrogen during cheese ripening
Popis výsledku v původním jazyce
This paper deals with the estimation of tyrosine, tryptophan and soluble nitrogen in 288 samples of the Edam cheese using the Near Infrared Spectroscopy. For analyses, the apparatus NIR Nicolet Antaris was used working in the regime of reflectance (i.e.using an integrating sphere) in combination with fibre optics (i.e. using a probe). For calibration, reference data from the UV spectrophotometer was used. Calibration models were developed using a PLS algorithm (least square method) and tested by meansof cross-validation. Correlation coefficients: R = 0.911, R = 0.929 and R = 0.959 for soluble nitrogen, tryptophan and tyrosine, respectively, were achieved during measuring in the integrating sphere; R = 0.807, R = 0.945, R = 0.928 were achieved for soluble nitrogen, tryptophan and tyrosine, respectively, during measuring by probe. The results of the study show that NIR technology is suitable for fast and approximate determination of the level of cheese ripening. This can be used for th
Název v anglickém jazyce
Application of near infrared spectroscopy to estimate selected free amino acids and soluble nitrogen during cheese ripening
Popis výsledku anglicky
This paper deals with the estimation of tyrosine, tryptophan and soluble nitrogen in 288 samples of the Edam cheese using the Near Infrared Spectroscopy. For analyses, the apparatus NIR Nicolet Antaris was used working in the regime of reflectance (i.e.using an integrating sphere) in combination with fibre optics (i.e. using a probe). For calibration, reference data from the UV spectrophotometer was used. Calibration models were developed using a PLS algorithm (least square method) and tested by meansof cross-validation. Correlation coefficients: R = 0.911, R = 0.929 and R = 0.959 for soluble nitrogen, tryptophan and tyrosine, respectively, were achieved during measuring in the integrating sphere; R = 0.807, R = 0.945, R = 0.928 were achieved for soluble nitrogen, tryptophan and tyrosine, respectively, during measuring by probe. The results of the study show that NIR technology is suitable for fast and approximate determination of the level of cheese ripening. This can be used for th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
80
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
293-297
Kód UT WoS článku
000297824100010
EID výsledku v databázi Scopus
—