Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169215" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169215 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/11:43870442

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76--85,25 mg.kg-1 a aktivita diastasy 3,5--19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -- 0,84 (P<0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a k

  • Název v anglickém jazyce

    QUALITY AND LABELLING OF HONEY FROM SPECIALIZED SHOPS IN BRNO

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to analyze 14 randomly selected samples of honey from the market of specialized shops in the center Brno. In the samples following properties were analysed: hydroxymethylfurfural content (HMF), diastase activity, electric conductivity, mellisopalynology and labelling of samples. The HMF content ranged from 1.76 to 85.25 mg.kg-1 and diastase activity ranged from 3.5 to 19.7 °Schadeho. There was confirmed correlation between HMF content and diastate activity r = -- 0.84 (P < 0.001). There were found samples not complaying with legislative requirements as follows: maximum HMF content, (21 %), minimum diastase activity (21 %) and correct labelling of botanical and geografical origin (79 and 21 % respectively). These results are discussed in relation to the lack of adaptation of European legislation laying down rules for the labelling of honey and also in relation to the outstanding quality of honey from specialized shops, where the consumer is reasonable to expect

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku