Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169215" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169215 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/11:43870442
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76--85,25 mg.kg-1 a aktivita diastasy 3,5--19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -- 0,84 (P<0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a k
Název v anglickém jazyce
QUALITY AND LABELLING OF HONEY FROM SPECIALIZED SHOPS IN BRNO
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to analyze 14 randomly selected samples of honey from the market of specialized shops in the center Brno. In the samples following properties were analysed: hydroxymethylfurfural content (HMF), diastase activity, electric conductivity, mellisopalynology and labelling of samples. The HMF content ranged from 1.76 to 85.25 mg.kg-1 and diastase activity ranged from 3.5 to 19.7 °Schadeho. There was confirmed correlation between HMF content and diastate activity r = -- 0.84 (P < 0.001). There were found samples not complaying with legislative requirements as follows: maximum HMF content, (21 %), minimum diastase activity (21 %) and correct labelling of botanical and geografical origin (79 and 21 % respectively). These results are discussed in relation to the lack of adaptation of European legislation laying down rules for the labelling of honey and also in relation to the outstanding quality of honey from specialized shops, where the consumer is reasonable to expect
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—