Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169263" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169263 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi významné mikrobiální kontaminanty mléka patří Escherichia coli a Enterococcus faecium. Bakterie Escherichia coli jsou schopné fermentovat laktosu za vzniku kyseliny mléčné, kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku. (Görner et Valík, 2004; Hayes etBoor, 2001). Griger et Holec (1990) uvádí, že tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry lidí i zvířat. V mléce jsou proto E. coli a koliformní bakterie spolehlivým indikátorem primární a sekundární kontaminace, dále jsou spolehlivým indikátorem sanitace výrobního zařízení a indikují spolehlivost pasterizace. Enterokoky v potravinářské mikrobiologii na první pohled působí protichůdně. Ve fermentovaných potravinách mají probiotické vlastnosti, jsou schopny tvořit bakteriociny a jsou potřebné při zrání sýrů (Greifová et al., 2003). Naopak v nefermentovaných potravinách poukazují na nedostatečné zahřátí suroviny a na nedostatečnou sanitaci výrobního zařízení (Görner et Valík, 2004)
Název v anglickém jazyce
GROWTH AND GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS FAECIUM IN MILK AND COTTAGE CHEESE
Popis výsledku anglicky
Escherichia coli and Enterococcus faecium are thought of important microbial contaminant of milk. Bacterium Escherichia coli is able to ferment lactose to lactic acid, acetic acid, carbon dioxide and hydrogen. These microorganisms are a part of human andanimal enteric microflora. Thus, in milk E. coli and coliform bacteria microorganisms are reliable indicator of primary and secondary contamination. Furthermore they are reliable indicator of sanitation of technology equipment and efficiency of pasteurizing. Enterococcus spp. have probiotic effect in diary products, they are able to produce bacteriocins and needed for cheese ripening. On the other hand in non-fermented food Entecococcus spp. indicate insufficient heating of material and equipment sanitation. Pasteurized goat, cow milk and cottage cheese were inoculated by pure cultures of Enterococcus faecium and Escherichia coli.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
210-218
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—