Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169263" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169263 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi významné mikrobiální kontaminanty mléka patří Escherichia coli a Enterococcus faecium. Bakterie Escherichia coli jsou schopné fermentovat laktosu za vzniku kyseliny mléčné, kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku. (Görner et Valík, 2004; Hayes etBoor, 2001). Griger et Holec (1990) uvádí, že tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry lidí i zvířat. V mléce jsou proto E. coli a koliformní bakterie spolehlivým indikátorem primární a sekundární kontaminace, dále jsou spolehlivým indikátorem sanitace výrobního zařízení a indikují spolehlivost pasterizace. Enterokoky v potravinářské mikrobiologii na první pohled působí protichůdně. Ve fermentovaných potravinách mají probiotické vlastnosti, jsou schopny tvořit bakteriociny a jsou potřebné při zrání sýrů (Greifová et al., 2003). Naopak v nefermentovaných potravinách poukazují na nedostatečné zahřátí suroviny a na nedostatečnou sanitaci výrobního zařízení (Görner et Valík, 2004)

  • Název v anglickém jazyce

    GROWTH AND GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS FAECIUM IN MILK AND COTTAGE CHEESE

  • Popis výsledku anglicky

    Escherichia coli and Enterococcus faecium are thought of important microbial contaminant of milk. Bacterium Escherichia coli is able to ferment lactose to lactic acid, acetic acid, carbon dioxide and hydrogen. These microorganisms are a part of human andanimal enteric microflora. Thus, in milk E. coli and coliform bacteria microorganisms are reliable indicator of primary and secondary contamination. Furthermore they are reliable indicator of sanitation of technology equipment and efficiency of pasteurizing. Enterococcus spp. have probiotic effect in diary products, they are able to produce bacteriocins and needed for cheese ripening. On the other hand in non-fermented food Entecococcus spp. indicate insufficient heating of material and equipment sanitation. Pasteurized goat, cow milk and cottage cheese were inoculated by pure cultures of Enterococcus faecium and Escherichia coli.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    210-218

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku