Metabolická aktivita vybraných mikroorganismů v kravském a kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00170561" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00170561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metabolická aktivita vybraných mikroorganismů v kravském a kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo zjistit dynamiku růstu vybraných druhů bakterií ve vzorcích kozího a kravského pasterovaného mléka. Dále stanovit v daných vzorcích produkci oxidu uhličitého, etanu a etylenu. Ve vzorcích kozího a kravského syrového a pasterovanéhomléka byly zjištěny počty významných skupin mikroorganismů (celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie a enterokoky). Dále byl zjištěn podíl těchto mikroorganismů respektive jejich metabolické aktivity na kažení vybraných produktů. Vzorky mléka byly inokulovány vybranými mikroorganismy (Enterococcus faecium, Pseudomonas fluorescens, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli). Čisté kultury mikroorganismů pro inokulaci vzorků byly pořízeny z České sbírky mikroorganismů (CCM). V průběhu jejich kultivace (3 dny) při 6, 25 a 30 °C byly podle norem nebo doporučení stanovovány jejich počty. U vzorků byly stanoveny plynovou chromatografií během kultivace při teplotě 6, 25 a 30 °C koncentrace 3 druhů plynů - oxid uhličitý, etan a etylen.
Název v anglickém jazyce
METABOLIC ACTIVITY OF CHOSEN MICROORGANISMS IN COW AND GOAT MILK
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was to determine growth dynamic of bacteria species in samples of cow and goat milk and production of ethane, ethylene and carbon dioxide. In samples of goat and cow milk (raw and pasteurized), counts of microorganisms were found such as total count of microorganisms, coliform bacteria and enterococci. A complete content of these microorganisms resp. their metabolic activity responsible for food spoilage was found out as well. Samples of milk were inoculated by chosen microorganisms (Enterococcus faecium, Pseudomonas fluorescens, Proteus vulgaris, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli). The pure culture of microorganisms for inoculation were given by Czech Collection of Microorganisms (CCM). During cultivation (3 days) at 6, 25and 30 °C were determinated counts of microorganisms according to recommendations or standards. Samples were also tested by gas chromatography for carbon dioxide, ethane and ethylene concentration during cultivation at 6, 25 and 30 °C. C
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
125
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—