Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růst významných skupin mikroorganismů v kravském a kozím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164778" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164778 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Růst významných skupin mikroorganismů v kravském a kozím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovít ve vybraných vzorcích kozího a kravského pasterovaného mléka růst významných skupin mikroorganismů. Mléko a mléčné výrobky představují vhodné prostředí pro růst mikroorganismů, které svoji metabolickou činností mohou ovlivnit příznivě nebo nepříznivěkvalitu a biologickou hodnotu výrobku (Griger, Holec, 1990). Mikroorganismy v mléce mohou vyvolat různé změny, které jsou závislé především na druhu mikroorganismu a na složce mléka, které tyto mikroorganismy rozkládají. Mezi hlavnízměny, které vyvolávají mikroorganismy v mléce, patří změny vyvolané fermentační činností mikroorganismů, dále změny vzniklé proteolýzou, lipolýzou, tvorbou alkalické reakce mléka, slizovatění mléka, změny barvy mléka, aj. (Cempírková et al, 1997). Vzorky kozího a kravského pasterovaného mléka byly inokulovány vybranými druhy bakteriemi Pseudomonas fluorescens, Enterococcus faecium a Escherichia coli. V průběhu jejich kultivace ( 3dny) při 6, 25 a 30 st. Celsia byli sledovány podle nore

  • Název v anglickém jazyce

    GROWTH OF IMPORTANT GROUPS OF MICROORGANISMS IN COW AND GOAT MILK

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of project was to identify growth of microorganisms in chosen samples of goat and cow pasteured milk. Milk and milk products represent convenient enviroment for the growth of microorganisms which can positively or negatively involve the quality and biological value of the product by microbial metabolitic activity. Changes of microbial fermentative activity caused by proteolysis, lipolisis, alcalic reaction, milk-slime production, colour changing are ranged among main changes of milk caused by microorganisms. Samples of goat and cow pasteured milk were inoculated by chosen microorganisms as Pseudomonas fluorescens, Enterococcus faecium a Escherichia coli. The number of microorganisms was monitored in process of cultivation for 3 days on 6, 25 and 30 centigrade degree according the recommendation or standards. It is evident that after 3 days of cultivation, when total counts of microorganism were compared with total counts of microorganisms of the check sample no matter variety o

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2000

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku