Růst významných skupin mikroorganismů v kravském a kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164778" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164778 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růst významných skupin mikroorganismů v kravském a kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovít ve vybraných vzorcích kozího a kravského pasterovaného mléka růst významných skupin mikroorganismů. Mléko a mléčné výrobky představují vhodné prostředí pro růst mikroorganismů, které svoji metabolickou činností mohou ovlivnit příznivě nebo nepříznivěkvalitu a biologickou hodnotu výrobku (Griger, Holec, 1990). Mikroorganismy v mléce mohou vyvolat různé změny, které jsou závislé především na druhu mikroorganismu a na složce mléka, které tyto mikroorganismy rozkládají. Mezi hlavnízměny, které vyvolávají mikroorganismy v mléce, patří změny vyvolané fermentační činností mikroorganismů, dále změny vzniklé proteolýzou, lipolýzou, tvorbou alkalické reakce mléka, slizovatění mléka, změny barvy mléka, aj. (Cempírková et al, 1997). Vzorky kozího a kravského pasterovaného mléka byly inokulovány vybranými druhy bakteriemi Pseudomonas fluorescens, Enterococcus faecium a Escherichia coli. V průběhu jejich kultivace ( 3dny) při 6, 25 a 30 st. Celsia byli sledovány podle nore
Název v anglickém jazyce
GROWTH OF IMPORTANT GROUPS OF MICROORGANISMS IN COW AND GOAT MILK
Popis výsledku anglicky
The aim of project was to identify growth of microorganisms in chosen samples of goat and cow pasteured milk. Milk and milk products represent convenient enviroment for the growth of microorganisms which can positively or negatively involve the quality and biological value of the product by microbial metabolitic activity. Changes of microbial fermentative activity caused by proteolysis, lipolisis, alcalic reaction, milk-slime production, colour changing are ranged among main changes of milk caused by microorganisms. Samples of goat and cow pasteured milk were inoculated by chosen microorganisms as Pseudomonas fluorescens, Enterococcus faecium a Escherichia coli. The number of microorganisms was monitored in process of cultivation for 3 days on 6, 25 and 30 centigrade degree according the recommendation or standards. It is evident that after 3 days of cultivation, when total counts of microorganism were compared with total counts of microorganisms of the check sample no matter variety o
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2010 Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2000
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—