Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Growth and enterotoxin production of Bacillus cereus in cow, goat, and sheep milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43872915" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43872915 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201483S10S3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201483S10S3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201483S10S3" target="_blank" >10.2754/avb201483S10S3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Growth and enterotoxin production of Bacillus cereus in cow, goat, and sheep milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to compare Bacillus cereus growth rates and diarrhoeal enterotoxin production in raw and pasteurized goat, sheep, and cow milk in terms of storage conditions. Milk samples were inoculated with B. cereus (CCM 2010), which produces diarrhoeal enterotoxins. Enterotoxin production was tested by ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), and the count of B. cereus was determined by plate method. With raw cow milk, B. cereus growth and enterotoxin production can be completely suppressed; in raw goat and sheep milk, enterotoxin was produced at 22 oC. In cow, goat, and sheep pasteurized milk, the B. cereus count increased under all storage conditions, with more rapid growth being observed at 15 oC (sheep milk) and 22 oC (cow and goatmilk). Enterotoxin presence was detected at 15 oC and 22 oC, and with pasteurized cow milk also at 8 oC. Our model experiments have determined that B. cereus multiplication and subsequent enterotoxin production depend on storage temperatu

  • Název v anglickém jazyce

    Growth and enterotoxin production of Bacillus cereus in cow, goat, and sheep milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare Bacillus cereus growth rates and diarrhoeal enterotoxin production in raw and pasteurized goat, sheep, and cow milk in terms of storage conditions. Milk samples were inoculated with B. cereus (CCM 2010), which produces diarrhoeal enterotoxins. Enterotoxin production was tested by ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), and the count of B. cereus was determined by plate method. With raw cow milk, B. cereus growth and enterotoxin production can be completely suppressed; in raw goat and sheep milk, enterotoxin was produced at 22 oC. In cow, goat, and sheep pasteurized milk, the B. cereus count increased under all storage conditions, with more rapid growth being observed at 15 oC (sheep milk) and 22 oC (cow and goatmilk). Enterotoxin presence was detected at 15 oC and 22 oC, and with pasteurized cow milk also at 8 oC. Our model experiments have determined that B. cereus multiplication and subsequent enterotoxin production depend on storage temperatu

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl. 10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "S3"-"S8"

  • Kód UT WoS článku

    000354505500001

  • EID výsledku v databázi Scopus