Hodnocení růstu toxigenních kmenů Bacillus cereus v kojeneckém mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874405" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874405 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení růstu toxigenních kmenů Bacillus cereus v kojeneckém mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování růstu a produkce toxinů u sbírkových kmenů Bacillus cereus v počátečním kojeneckém mléce při teplotě 8 oC, 15 oC a 24 oC. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou na Mannitol, Yolk, Polymyxine B agaru (30 oC, 24 h). K detekci přítomnosti bakteriálních toxinů byl použit imunochromatografický test. B. cereus se v obnoveném mléce množil a produkoval toxiny při teplotách 15 oC a 24 oC. Detekovatelné množství toxinů vzniklo při pomnožení bakterie řádově na 106 KTJ.ml-1 (nehemolytický enterotoxin, Nhe), 7x107 KTJ.ml-1 (hemolysin BL) či 108 KTJ.ml-1 (emetický toxin). Pro zajištění bezpečnosti není vhodné kojenecké mléko po obnovení uchovávat při teplotách vyšších než 15 oC.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the growth of toxigenic Bacillus cereus strains in infant milk
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the growth and toxin production of strains B. cereus in initial infant milk at 8 oC, 15 oC and 24oC. Count of B. cereus was determined by plating method on Mannitol, Yolk, Polymyxine B agar (30oC, 24 hrs). To detect the presence of bacterial toxins the immunochromatographic test was used. In reconstituted milk B. cereus multiplied and formed toxins at 15 oC and 24 oC. Detectable amounts of toxins were created during the growth of bacteria of the order of 106 CFU.ml-1 (non-hemolytic enterotoxin, Nhe), 7x107 CFU.ml-1 (hemolysin BL) or 108 CFU.ml-1 (emetic toxin). To ensure the safety there is not appropriate to store infant milk after reconstitution at temperatures higher than 15 oC.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
102-106
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—