Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00172597" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00172597 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/11:#0001384
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.
Popis výsledku v původním jazyce
Ovce jsou v současnosti druhým nejrozšířenějším hospodářským zvířetem na světě, nicméně pouze 10 % se jich dojí, když podíl ovčího mléka na celosvětové produkci mléka činní cca 1,3 %. Barva ovčího mléka je bílá a jeho chuť je mírně nasládlá. Ovčí mléko je oproti kravskému či kozímu mléku výživnější vhledem k vyšším obsahům bílkovin, tuku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolenové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Vzhledem ke svému specifickému složení je ovčí mléko především zpracováváno na sýry. Dalšími významnými produkty z tohoto mléka jsou jogurty, ovčí máslo, ghee, zmrzlina a různě ochucená fermentovaná mléka. Nejvýznamnější zdravotní výhody ovčího mléka spočívají v jeho nízkém obsahu cholesterolu a bohatosti na mnohé minerální látky a vitamíny. Dle některých studií má ovčí mléko také vyšší obsah CLA oproti mateřskému, kravskému či kozímu mléku.
Název v anglickém jazyce
Sheep milk - minor, but interesting product.
Popis výsledku anglicky
On the present the sheep is the second most widespread livestock in the world, however only 10 % of them is milked whilst the share of sheep milk on the total worldwide milk production is c. 1.3 %. The colour of sheep milk is white and its taste is slightly sweet. Sheep milk is more nutritious compared to cow or goat milk because is richer in protein, calcium, iron, magnesium, zinc, thiamin, riboflavin, vitamins A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C and D, medium chain fatty acids, monounsaturated fatty acids,linolenic acid, and all 10 essential amino acids. With regard to peculiar composition of sheep milk this milk is above all processed into cheese. The others most important products from sheep milk are yogurts, sheep butter, ghee, ice cream and differently flavoured fermented milks. The most important health benefits of sheep milk consist in its low content of cholesterol and high contents of vitamins and minerals. According to a lot of studies the sheep milk has also higher content of CL
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
46-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—