Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00172597" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00172597 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/11:#0001384

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovčí mléko -- minoritní, ale zajímavý produkt.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ovce jsou v současnosti druhým nejrozšířenějším hospodářským zvířetem na světě, nicméně pouze 10 % se jich dojí, když podíl ovčího mléka na celosvětové produkci mléka činní cca 1,3 %. Barva ovčího mléka je bílá a jeho chuť je mírně nasládlá. Ovčí mléko je oproti kravskému či kozímu mléku výživnější vhledem k vyšším obsahům bílkovin, tuku, vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených mastných kyselin, kyseliny linolenové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Vzhledem ke svému specifickému složení je ovčí mléko především zpracováváno na sýry. Dalšími významnými produkty z tohoto mléka jsou jogurty, ovčí máslo, ghee, zmrzlina a různě ochucená fermentovaná mléka. Nejvýznamnější zdravotní výhody ovčího mléka spočívají v jeho nízkém obsahu cholesterolu a bohatosti na mnohé minerální látky a vitamíny. Dle některých studií má ovčí mléko také vyšší obsah CLA oproti mateřskému, kravskému či kozímu mléku.

  • Název v anglickém jazyce

    Sheep milk - minor, but interesting product.

  • Popis výsledku anglicky

    On the present the sheep is the second most widespread livestock in the world, however only 10 % of them is milked whilst the share of sheep milk on the total worldwide milk production is c. 1.3 %. The colour of sheep milk is white and its taste is slightly sweet. Sheep milk is more nutritious compared to cow or goat milk because is richer in protein, calcium, iron, magnesium, zinc, thiamin, riboflavin, vitamins A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C and D, medium chain fatty acids, monounsaturated fatty acids,linolenic acid, and all 10 essential amino acids. With regard to peculiar composition of sheep milk this milk is above all processed into cheese. The others most important products from sheep milk are yogurts, sheep butter, ghee, ice cream and differently flavoured fermented milks. The most important health benefits of sheep milk consist in its low content of cholesterol and high contents of vitamins and minerals. According to a lot of studies the sheep milk has also higher content of CL

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    46-49

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus