Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologický postup výroby sýru Ricotta

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00172637" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00172637 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologický postup výroby sýru Ricotta

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ricotta je čerstvý, měkký sněhově bílý syrovátkový sýr, pocházející z Itálie, kde se původně vyráběl z ovčí syrovátky pomocí kyselého srážení. V dnešní době se na výrobu používá také kravská a kozí syrovátka, nebo jejich směs, a je k dostání na celém světě. Název Ricotta vznikl z původního latinského "RECOCTA", což znamená v překladu "převařeno", nebo "vařeno nadvakrát", a už název odkazuje na zvláštní způsob výroby tohoto oblíbeného sýra. Textura je mírně zrnitá, krémovitá připomínající měkký tvaroh. Má přirozeně nízký obsah tuku a soli. Vzhledem k tomu, že je ricotta vyroben především se syrovátky bohaté na laktózu, tak by se jí měli vyhnout lidé, kteří jsou intolerantní na mléčný cukr. Podle mikrobiologických norem řadíme Ricottu do čerstvých sýrů vyrobený z pasterizovaného mléka a musí tedy splňovat tyto kritéria: obsah méně než 100 KTJ Escherichia coli/1g sýra a méně než 100KTJ Staphylococcus aureus/1g sýra.

  • Název v anglickém jazyce

    Technological process of production cheese Ricotta

  • Popis výsledku anglicky

    Ricotta is a fresh, soft and snow white whey cheese indigenous from Italy, where it was originally made from sheep's whey with the use of acid precipitation. Today is also made from cow and goat whey or their mixture and is available on the world. The name Ricotta originates from the original Latin word RECOCTA, which means boiled or twice cooked and the title refers to a particular method of making of cheese. The texture is slightly grainy, like a soft creamy cottage cheese. It has a naturally low in fat and salt. Because it is primarily made ricotta cheese whey is rich in lactose, so it should be avoided by people who are lactose intolerant. According to the microbiological standards we classify to ricotta in group fresh cheese made from pasteurizedmilk, and therefore must meet the following criteria: content of less than 100 E. coli CFU/1g cheese and less than 100 Staphylococcus aureus CFU/1g cheese.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků VIII.

  • ISBN

    978-80-7375-509-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    24-25

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno, POIRE s.r.o.

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    19. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku