Nealkoholický fermentovaný syrovátkový nápoj obsahující laktulosu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F07%3ANEALKO07" target="_blank" >RIV/26722861:_____/07:NEALKO07 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nealkoholický fermentovaný syrovátkový nápoj obsahující laktulosu
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka je vedlejší m produktem při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinů a obsahuje laktosu, syrovátkové bílkoviny, dále vitaminy skupiny B, vitamin C, minerální látky. Přes svou dobrou nutriční hodnotu se syrovátka jako taková využívá v potravinářském průmyslu pouze v omezeném množství. Jednou z moderních možností je využití syrovátky při výrobě nealkoholických syrovátkových nápojů. Užitný vzor obsahuje technické řešení, které umožňuje přípravu nealkoholického fermentovaného syrovátkového nápoje s obsahemlaktulosy. Tento nápoj přispěje nejen k vyššímu využití syrovátky a deproteinované syrovátky pro lidskou výživu, ale má též probatické a nebiotické, nebo-li symbiotické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Fermented whey soft drink with lactulose
Popis výsledku anglicky
Description: The whey is the by product from cheese, quark and caseins production. It contains lactose, whey proteins, further vitamins B complex, vitamin C, mineral matters. The whey is used in the food industry only in limited extent, in despite its good nutritional value. Utilization of whey for the production of whey soft drinks is one of the modern possibilities. The utility design contains the technical solution for fermented whey soft drink preparation with lactulose. This soft drink contributesnot only to higher utilization of whey and deproteined whey for human nutrition and it has also probiotic and non biotic properties, or symbiotic properties.
Klasifikace
Druh
X - Nezařazeno
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů