Vliv pořadí laktace na dojivost a základní složení organického ovčího mléka u bahnic kříženců plemene lacaune a východofríská ovce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00173310" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00173310 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pořadí laktace na dojivost a základní složení organického ovčího mléka u bahnic kříženců plemene lacaune a východofríská ovce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit vliv pořadí laktace na průměrnou denní dojivost a na průměrné obsahy sušiny, tuku, bílkovin, kaseinu a laktózy v organickém ovčím mléce za celé laktace. Sledování se uskutečnilo v průběhu let 2008 a 2009 na ekologické farmě ve Valašské Bystřici. Do sledování bylo zařazeno 112 bahnic, kříženek plemen lacaune a východofríská ovce. 36 bahnic bylo na 1. laktaci, 37 na druhé, 46 na třetí a 56 bahnic na 4. a další laktaci. Pořadí laktace mělo vysoce průkazný vliv na denní dojivost, obsahy sušiny, tuku, bílkovin a kaseinu za celé laktace, nicméně nemělo průkazný vliv na obsahy laktózy za celé laktace.
Název v anglickém jazyce
Effect of parity on milk yield and basic composition of organic milk in ewes, crossbreeds of Lacaune and East Friesian sheep.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the influence of parity on the average daily milk yield and on average contents of total solids, fat, protein, casein and lactose in organic sheep milk per all lactation. The study was carried out in years 2008 and 2009 on the organic farm in Valašská Bystřice in 112 ewes, crossbreeds of Lacaune and East Friesian breed. 36 ewes were on the first lactation, 37 on the second, 46 on the third and 56 on the forth and next lactation. The parity of lactation had a highly significant effect on the average daily milk yield and on average contents of total solids, fat, protein and casein. On the other hand this factor had no significant effect on the average content of lactose.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků VIII.
ISBN
978-80-7375-509-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
40-41
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno, POIRE s.r.o.
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
19. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—