Vliv posklizňového dozrávání ječmene jarního na rychlost a uniformitu klíčení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00174647" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00174647 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv posklizňového dozrávání ječmene jarního na rychlost a uniformitu klíčení
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývala sledováním průběhu posklizňového dozrávání u osmi odrůd sladovnického ječmene jarního registrovaných v České republice. Sledovány byly parametry klíčení (energie, rychlost, index, průměrný čas a homogenity klíčení) v průběhu 3., 6., 9.a 12. týdne. Získané údaje byly vloženy do vztahu k fenologickým fázím a průběhu počasí za roky 2005-2008. Byly zjištěny výrazné meziodrůdové rozdíly v délce a intenzitě posklizňového dozrávání. Calgary byla odrůdou s nejdelší úrovní posklizňového dozrávání ve sledovaném souboru osmi odrůd a odrůda Diplom měla nejkratší dobou posklizňového dozrávání. Podařilo se prokázat, že délka a intenzita posklizňového dozrávání byla ovlivněna společným působením průměru srážek a průměrem teplot, což vyjadřuje Seljaninův koeficient. Průměrná teplota měla menší vliv na posklizňové dozrávání. Vliv průměrných denních srážek byl nejednoznačný.
Název v anglickém jazyce
Influence of post-harvest ripening of barley on the speed and uniformity of germination
Popis výsledku anglicky
This thesis has dealt with the post-harvest maturation process by observing of eight varieties of malting spring barley registered in the Czech republic. Germination parametres (germination energy, germination rate, germination index, mean germination and germination homogenity) during 3., 6., 9. and 12. week were observed. Obtained data were inserted to phenological phases and weather course in the years 2005-2008. Marked differences between varieties in duration and intensity of the post-harvest maturation were found. The longest post-harvest maturation level of varieties has Calgary and shortest post-harvest maturation level of varieties has Diplom.The lenght and intensity of the post-harvest maturation were impressed by the incidence of average rainfalls and average temperatures were documented, as the Seljanin coefficient shows. Lesser influence on the post-harvest maturation has the average temperature. The influence of the average daily rainfalls weren't proved.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a Sadba X. odborný a vědecký seminář
ISBN
978-80-213-2153-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
169-174
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—