Dynamika klíčení v období posklizňového dozrávání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00175976" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00175976 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika klíčení v období posklizňového dozrávání
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývala sledováním průběhu posklizňového dozrávání u osmi odrůd sladovnického ječmene jarního registrovaných v České republice. Byly sledovány parametry klíčení (energie, rychlost, index, průměrný čas a homogenity klíčení) v průběhu 3., 6., 9.a 12. týdne. Získané údaje byly vloženy do vztahu k fenologickým fázím a průběhu počasí za roky 2005-2008. Byly zjištěny výrazné meziodrůdové rozdíly v délce a intenzitě posklizňového dozrávání. Calgary byla odrůdou s nejdelší úrovní posklizňového dozrávání ve sledovaném souboru osmi odrůd a odrůda Diplom měla nejkratší dobou posklizňového dozrávání. Podařilo se prokázat, že délka a intenzita posklizňového dozrávání byla ovlivněna společným působením průměru srážek a průměrem teplot, což vyjadřuje Seljaninův koeficient. Průměrná teplota měla menší vliv na posklizňové dozrávání. Vliv průměrných denních srážek byl nejednoznačný.
Název v anglickém jazyce
Dynamics germination in post-harvest maturation of period
Popis výsledku anglicky
This thesis has dealt with the post-harvest maturation process by observing of eight varieties of malting spring barley registered in the Czech republic. Germination parametres (germination energy, germination rate, germination index, mean germination and germination homogenity) during 3., 6., 9. and 12. week were observed. Obtained data were inserted to phenological phases and weather course in the years 2005-2008. Marked differences between varieties in duration and intensity of the post-harvest maturation were found. The longest post-harvest maturation level of varieties has Calgary and shortest post-harvest maturation level of varieties has Diplom.The lenght and intensity of the post-harvest maturation were impressed by the incidence of average rainfalls and average temperatures were documented, as the Seljanin coefficient shows. Lesser influence on the post-harvest maturation has the average temperature. The influence of the average daily rainfalls weren't proved.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
242-245
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—