Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Asociační analýza HMGCR, TCFL, H-FABP a FTO genů s masnou užitkovostí prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00181780" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00181780 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Asociační analýza HMGCR, TCFL, H-FABP a FTO genů s masnou užitkovostí prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Our objective was to analyze polymorphisms in HMGCR, TCFL, H-FABP and FTO genes and assess association with meat quality parameters. Testing took place on a set of 104 pigs Large White breed. As the polymorphism detection methods were used PCR (polymerase chain reaction)and RFLP (restriction fragment length polymorphism). In the test group were calculated the frequency of genotypes and subsequently was performed association analysis of commercial properties. We observed influence of A>G polymorphism inHMGCR gene to color (yellowness b). We proved statistically significant differences between genotypes DD - dd (P < 0.05) and Dd - dd (P < 0.05) for meat color (yellowness b). Moreover, we found association between HMGCR and L (lightness) (P < 0.05). AC genotype was associated with higher lightness when compared to CC and AA genotypes. No association was found between TCFL, H-FABP and FTO genes and intramuscular fat (IMF), ultimate pH, ultimate electrical conductivity and color.

  • Název v anglickém jazyce

    ASOCIATION ANALYSIS IN HMGCR, TCFL, H-FABP AND FTO GENES WITH MEAT PRODUCTION OF PIGS

  • Popis výsledku anglicky

    Our objective was to analyze polymorphisms in HMGCR, TCFL, H-FABP and FTO genes and assess association with meat quality parameters. Testing took place on a set of 104 pigs Large White breed. As the polymorphism detection methods were used PCR (polymerase chain reaction)and RFLP (restriction fragment length polymorphism). In the test group were calculated the frequency of genotypes and subsequently was performed association analysis of commercial properties. We observed influence of A>G polymorphism inHMGCR gene to color (yellowness b). We proved statistically significant differences between genotypes DD - dd (P < 0.05) and Dd - dd (P < 0.05) for meat color (yellowness b). Moreover, we found association between HMGCR and L (lightness) (P < 0.05). AC genotype was associated with higher lightness when compared to CC and AA genotypes. No association was found between TCFL, H-FABP and FTO genes and intramuscular fat (IMF), ultimate pH, ultimate electrical conductivity and color.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-563-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    763-773

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku