Asociační analýza HMGCR, TCFL, H-FABP a FTO genů s masnou užitkovostí prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00181780" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00181780 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Asociační analýza HMGCR, TCFL, H-FABP a FTO genů s masnou užitkovostí prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Our objective was to analyze polymorphisms in HMGCR, TCFL, H-FABP and FTO genes and assess association with meat quality parameters. Testing took place on a set of 104 pigs Large White breed. As the polymorphism detection methods were used PCR (polymerase chain reaction)and RFLP (restriction fragment length polymorphism). In the test group were calculated the frequency of genotypes and subsequently was performed association analysis of commercial properties. We observed influence of A>G polymorphism inHMGCR gene to color (yellowness b). We proved statistically significant differences between genotypes DD - dd (P < 0.05) and Dd - dd (P < 0.05) for meat color (yellowness b). Moreover, we found association between HMGCR and L (lightness) (P < 0.05). AC genotype was associated with higher lightness when compared to CC and AA genotypes. No association was found between TCFL, H-FABP and FTO genes and intramuscular fat (IMF), ultimate pH, ultimate electrical conductivity and color.
Název v anglickém jazyce
ASOCIATION ANALYSIS IN HMGCR, TCFL, H-FABP AND FTO GENES WITH MEAT PRODUCTION OF PIGS
Popis výsledku anglicky
Our objective was to analyze polymorphisms in HMGCR, TCFL, H-FABP and FTO genes and assess association with meat quality parameters. Testing took place on a set of 104 pigs Large White breed. As the polymorphism detection methods were used PCR (polymerase chain reaction)and RFLP (restriction fragment length polymorphism). In the test group were calculated the frequency of genotypes and subsequently was performed association analysis of commercial properties. We observed influence of A>G polymorphism inHMGCR gene to color (yellowness b). We proved statistically significant differences between genotypes DD - dd (P < 0.05) and Dd - dd (P < 0.05) for meat color (yellowness b). Moreover, we found association between HMGCR and L (lightness) (P < 0.05). AC genotype was associated with higher lightness when compared to CC and AA genotypes. No association was found between TCFL, H-FABP and FTO genes and intramuscular fat (IMF), ultimate pH, ultimate electrical conductivity and color.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
763-773
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—